TRYB JASNY/CIEMNY

KONKURS – ciepły napój na zimę


Nagroda w konkursie - ciepły napój na zimę fot. D.Szymborska

Wczoraj wypiłam w kawiarni świetny napój imbirowy. W domu piję kawę czasem herbatę. Robi się coraz zimniej, dlatego szukam pomysłów na coś pysznego i ciepłego! Czekam na Wasze propozycje – najlepiej ze zdjęciami (ale niekoniecznie). Nagrodą w konkursie jest zestaw 6 szklanek.

Zasady:

Nagroda – komplet 6 szklanek

Czas trwania - do 30 listopada 2012

Zadanie – podać przepis, instrukcję przygotowania ciepłego napoju (nie herbata i nie kawa) w komentarzach lub na facebook’u

Czekam i pozdrawiam ze swojej strony oprócz kawy i herbaty to czasem nalewam do kubka grzanego wina…. 

Komentarze

  1. Uwielbiam kakao! Najbardziej waniliowe z bitą śmietaną . :)
    Mleko podgrzać w garnuszku i dodać 1 łyżeczkę cukru z wanilią . Dodać kakao . Przelać do szklanek i udekorować bitą śmietaną . :)
    nutinka112@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój pyszny sposób na gorącą czekoladę

    1 l mleka
    czekolada gorzka lub mleczna 100 g
    2-3łyżki kakao
    2łyżki cukru
    1łyżka mąki pszennej
    Przyprawy: chili, cynamon, gałka muszkatołowa spora szczypta, 2-3 goździki


    Robię w thermomixie,ale w garnku też się uda.
    Czekoladę połamać, rozdrobnić obr. 4 kilka sek. Założyć motylek, dodać resztę składników, gotować temp.100st.C obr.1 z motylkiem,czas 6min. Podawać z kleksem bitej śmietany, posypać kakao lub wiórkami czekolady. To moja ulubiona wersja czekolady na gorąco,doszłam metodą prób i błędów do złotego środka:) Jest gęsta,ale nie za gęsta, korzenna,ale nie za bardzo,ostra,ale z umiarem. Po prostu świetna gdy jest sezon na gorącą czekoladę albo późnym wieczorkiem na rozpieszczanie. Ozdobić plastrem pomarańczy,wiśniami,kleksem bitej śmietany.
    Metoda garnkowa:
    Część zimnego mleka odlać- ok. 1/2 szkl.W garnku zagotować pozostałe mleko z połamaną czekoladą. W zimnym mleku rozmieszać kakao i mąkę i wlać mieszając do gotującego. Pozdrawiam serdecznie
    A tu zdjęcie: http://zetkowedomowe.blogspot.com/2012/08/czekolada-na-goraco.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa