Jak zrobić makaron? Proste trzeba mieć KitchenAid!
Się suszy fot. D.Szymborska |
Składniki ( 3 małe porcje spaghetti
i 3 porcje tagiatelle):
·
Mąka
samolina – 300g,
·
3
jajka (tutaj były zwykłe, ale ja bym je zamieniła na te od wybieganych kur),
·
szczypta
soli.
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę
soli, po kolei wbić jajka. Mieszać w KitchenAid’zie tak długo aż ciasto będzie
odchodziło od miski. Wałkować, lub przepuścić przez specjalna przystawkę.
Następnie wyciąć (też przystawka). Rozwiesić na suszarce do makaronu. Potem
gotować po 3 minuty w osolonej wodzie. Makaron jest PYSZNY!
KitchenAid fot. D.Szymborska |
Ciasto na makarony fot. D.Szymborska |
Wałkowanie fot. D.Szymborska |
Makaron fot. D.Szymborska |
Naprawde ? my robimy ciasro recznie, potem walkujemy i makaron wycinamy nozem lub ksztaltujemy kluchy palcami lub widelcem. Kitchen aid naprawde nie potrzebny
OdpowiedzUsuńKluski to co innego....ale jak zobaczyłam w jakim tempie i z jakim efektem można zrobić makaron - NITECZKI to jestem dalej pod wrażeniem:)
UsuńU mnie Mama też zawsze robiła ręcznie, bez użycia maszyn (z resztą, kogo w latach 80-tych stać było na takie ustrojstwa). Potem ten makaron pociapany suszył się na szafce w kuchni, a kot schowany za skrzynką z aloesem polował na niego. Żadna inna pomidorówka nie smakowała jak ta z maminym makaronem. Takie tam, wspomnienia z dzieciństwa :).
OdpowiedzUsuńohh wspomnienia....
UsuńCo nie zmienia faktu, że "walcownica" do makaronu robi szał. Kiedyś nawet zastanawiałam się nad kupnem.
UsuńA to nie wiedziałam...ja robię ręcznie:)))
OdpowiedzUsuńspaghetti też?
UsuńMarzę o takim robocie od jakiegoś czasu....A teraz dobiłaś mnie informacją że jeszcze mogę makaron zrobić...
OdpowiedzUsuńczego on nie robi!? wczoraj googlowałam przystawki...ahhh
UsuńMam KitchenAid od wczoraj i pierwsze co zrobilam makaron :) Te recznie robione moga sie schowac :) makaron zrobilam w kilka minut POLECAM !!!
OdpowiedzUsuń