Wegetariański pudding śliwkowy z szałwią
Pudding w obiektywie California Prune Board bo moje się nie udało, pudding tak parował.... |
Ostatnio koleżanka koleżanki usłyszawszy, że prowadzę blog kulinarny
zaczęła dopytywać się o śledzie. Jak zrobić na Święta? Który przepis najlepszy?
Oj długo jej wyjaśniałam, że owszem blog kulinarny, ale też sportowy, a do tego
ja:
a) śledzi nie lubię,
b) Świąt nie obchodzę (to znaczy, prezenty przyjmuję i
na tym kończę).
A ona swoje, jak kulinarny to powinien mieć przepis na śledzie
szczególnie w okresie świątecznym, to ja, że nie…to ona, że w takim razie to
jakie mam przepisy świąteczne? Udało mi się kilka wymienić: chutney,
nalewka….wszystko z warsztatów z Witkiem Iwańskim.
Przypomniało mi się, że był jeszcze pudding, obiecałam przepis
zamieścić. Mam nadzieję, że koleżanka koleżanki się ucieszy i sobie taki upiecze,
z moim brakiem miłości do śledzi jestem przekonana, że będzie smaczniejszy od
tych w oleju, śmietanie, na słodko, ostro czy z imbirem, a do tego zjedzą go
wszyscy wegetarianie przy świątecznym stole!
Przygotowanie puddingu bardzo proste, jest tylko jeden, czasem (dla
mnie) trudny warunek do spełnienia – nie należy otwierać piekarnika w czasie
pieczenia. Ja z tych co zawsze się doczekać nie mogą, zaglądają….otwierają.
Przepis na 4 porcje według Szefa Kuchni, jak dla mnie taka foremka z
pysznym puddingiem wystarczy dla 8 osób, więc nic tylko szukać śliwek
kalifornijskich i piec.
Wegetarianie w Święta z takiego puddingu się ucieszą, nie podejmuje się
zastępowania jajek i mleka czymś innym by zrobić z tego wegański pudding bo….nie
sądzę, żeby udało się utrzymać smak, który właśnie z tego mleka i jajek
pochodzi.
Składniki:
·
285 ml mleka,
·
150 g mąki ,
·
Szczypta soli,
·
Łyżeczka proszku do pieczenia,
·
3 jajka od wybieganych kur,
·
100 ml oleju słonecznikowego,
·
Pół pęczka świeżej szałwii (lub
listki z roślinki doniczkowej),
·
Pół pęczka świeżego rozmarynu (lub
j.w.),
·
2 białe, obrane cebule,
·
2 ząbki czosnku,
·
120 g suszonej śliwki
kalifornijskiej.
Przygotowanie:
Przygotować formę do pieczenia i wysmarować ją olejem. Rozgrzać
piekarnik do 240 stopni C. Boczek i śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze
kawałki. Rozmaryn i szałwię pognieść w dłoniach. Cebulę pokroić w piórka, a
czosnek w plastry. Wymieszać rózgą jajka, dodać mleko i na końcu mąkę, tak aby
powstało ciasto, bez grudek i o konsystencji gęstej śmietany. Wlać olej do
foremki i włożyć do piekarnika na 15 minut. Olej powinien być gorący. Dodać do
niego pokrojoną cebulę, czosnek i suszone śliwki. Należy uważać, aby się nie
oparzyć. Wlać ciasto aż wypełni foremkę. Na wierzchu ułożyć rozmaryn oraz zioła
i piec przez około 20 minut, nie otwierając piekarnika.
świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńdziękuję w imieniu Szefa Witka Iwańskiego, bo to ona jest autorem przepisu :)
Usuń