Pikantny chutney z mango
Pyszny, pikanty, lekko słodki a jednocześnie gorzkawy z nutą cebuli....fot. D.Szymborska |
Czatni to nazwa hinduska, polska brzmi dość
dziwnie, a chutney pod nazwą gąszcze podawany do mięs był już w XVII wieku.
Moja wersja to chutney na szybko, do zrobienia
w godzinę! Nie pasteryzowałam bo myślę, że zniknie na tyle szybko, że nie zdąży
się zepsuć.
Mój chutney podam do gorących chlebków naan,
będzie to część hinduskiej kolacji…która zapowiada się bardzo smacznie ale
niestety wymaga spędzenia kilku godzin w kuchni…
Na jeden słoiczek (200ml) chutneya z mango potrzeba:
·
3 owoce mango, dojrzałe,
·
2 szalotki,
·
kumin (2 łyżeczki),
·
chili (odrobina),
·
cukier brązowy (150g)
·
olej do smażenia,
·
ocet jabłkowy (2 łyżki).
Przygotowanie:
Mango obrać, pokroić w kawałki. Szalotkę
pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Po chwili dodać mango i kumin. Wszystko
smażyć razem przez 30 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia, odczekać chwilę i
zblendować do uzyskania jednolitej masy. Karmelizować cukier brązowy, wymieszać
z mango i octem jabłkowym, doprawić chili – ostrożnie! Wszystko chwilę
pogotować aż do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do słoiczka lub miseczki i
udekorować miętą, która super smakuje z tym lekko pikantnym chutneyem!
Komentarze
Prześlij komentarz