Zielona, hiszpańska tapenada z główką pieczonego czosnku
Pyszna ziołowo oliwkowa tapendada o czosonkowym aromacie fot. D.Szymborska |
Myślę, że przepisy na dania główne teraz nie mają sensu, w większości
lodówek wciąż czekają, przygotowane wcześniej dania, które trzeba jak
najszybciej zjeść żeby się nie zepsuły. Dlatego warto wykorzystywać to co jest
dostępne, ewentualnie dokupić kilka rzeczy by zmodyfikować danie.
Tapenada z hiszpańskich oliwek jest świetnym dodatkiem do chleba,
grzanek, tostów. Nie wymaga długich przygotowań i można ją przechowywać przez
kilka dni nie martwiąc się, że się zepsuje.
Składnki (na słoiczek 200ml):
Pieczona główka czosnku fot. D.Szymborska |
·
½ szklanki zielonych, hiszpańskich
oliwek (wolę takie z pestkami, które sama wydryluję, ot smakują lepiej),
·
główka pieczonego czosnku,
·
½ łyżeczki tymianku (startego w moździerzu),
·
45g parmezanu (startego),
·
oliwa,
·
pieprz i sól.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik na 200 stopni. Z główki czosnku odciąć górę, polać
oliwą. Zawinąć starannie folią aluminiową. Piec przez 60 minut. W tym czasie
utrzeć ser, zioła, pokroić oliwki. Gdy czosnek jest już upieczony, czyli można
go wycisnąć z łupinek lekko naciskając, przełożyć go do blendera, dodać oliwki,
przyprawy i trochę oliwy. Zblendować, dodać jeszcze trochę oliwy i wymieszać z
tartym parmezanem. Przełożyć do słoika, jeżeli chcemy tapenadę przechowywać w
lodówce trzeba ją zalać oliwą.
Świetnie smakuje jako dodatek do grzanek, quesadiilli, kanapek,
makaronu, burgerów. Dzięki temu, że czosnek jest upieczony jego posmak zupełnie
nie zostaje w ustach.
uwielbiam tapenadę, ale robiłam zawsze z czarnych oliwek.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować tej, no i nie ukrywam, że pieczoną główkę czosnku nie raz już robiłam i uwielbiam ją za ten maślany smak, jaki nadaje pastom :)
super nazwałaś ten smak...tak, czosnek potrafi być maślany...a ta tapenada jest wyjątkowo pyszna :)
UsuńCa
OdpowiedzUsuń