TRYB JASNY/CIEMNY

Szparagi z białą czekoladą i bitą śmietaną – nietypowy deser

Zaskakująco pyszny deser - połączenie twarożku/szparagów/bitej śmietany/czekolady - ultra smaczne fot. D.Szymborska


Lubię szparagi, jestem wymagająca – żadnych żyłek, rozpływające się w ustach, ale też „nie przeciągnięte” jak to mówią kucharze. Mają być jędrne i pyszne. 

Uwielbiam połączenie z jamon, boczkiem, jajkiem – klasyczne smaki. Smakują mi w zapiekankach, z makaronem. 

Aż do dzisiaj nigdy nie jadłam ich jako….deseru. Serio! Dziś w czasie warsztatów zorganizowanych przez producentów serka „Mój ulubiony”, jedna z moich ulubionych szefowych kuchni – Oliwia Bernady nauczyła mnie przygotowywania tego bardzo smacznego, gładkiego i zaskakującego deseru.

Zawsze w przypadku warsztatów trzeba wybierać, do której grupy, z kim gotować, czego się uczyć…. długo się zastanawiałam czy ryba, czy przepiórki czy może sernik. Z sernika zrezygnowałam najszybciej – pieczenie mi jakoś nie sprawia przyjemności, przepiórki – mam sprawdzony przepis, dorsza jem często, a taki deser?! No właśnie jak przeczytałam przepis to nie potrafiłam sobie wyobrazić smaku czekolady z białymi szparagami, bitej śmietany z zielonymi…. Teraz już wiem, że to są dobre choć trudne połączenia!

Przygotowanie jest dość czasochłonne, bo pogotowaniu trzeba jeszcze składniki wystudzić, ale warto spędzić trochę czasu w kuchni bo efekt jest ultra smaczny!

Czas przygotowywania minimum 90 minut, składniki na 4 duże porcje, albo 8 takich jak na moich zdjęciach, autorką przepisu jest Oliwia Bernady, moja grupa jedynie dodała startą skórkę z limonki, więcej zmian nie wprowadzałyśmy! A przepis był o tyle trudny do przygotowania, że nie miałam zdjęcia, nie wiedziałam do czego zmierzam, czy ma być warstwowy czy nie…..

Składniki:


Na warsztatach gotowałyśmy dla 28 osób....chyba smakowało....fot. D.Szymborska


·      100g twarożku „Mój ulubiony”,
·      100g białej czekolady,
·      100ml śmietanki 36% (zimna koniecznie!!!),
·      ½ pęczka białych szparagów,
·      2 zielone szparagi,
·      75g cukru,
·      50ml wody,
·      szczypta soli,
·      tarta skórka z limonki (odrobinę).

Przygotowanie:

Tak samo jak przed biegami, tak samo przed warsztatami -
zanim się zmęczymy i na 100% ubrudzimy....selfie z Oliwią Bernady


Czekoladę pokruszyć i rozpuścić, warto to zrobić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia. Szparagi białe obrać, pokroić i ugotować w posolonej wodzie. Gotować aż będą miękkie – odcedzić i zblendować. Odstawić do ostygnięcia. Zimną śmietanę ubić. Zagotować cukier w wodzie, poczekać aż zrobi się syrop. Na chwilę wrzucić pokrojone w cienkie plasterki zielone szparagi, wyciągnąć i ostudzić. Gdy wszystkie składniki są już zimne, zacząć od wymieszania twarożku ze szparagami, dodać czekoladę i na sam koniec delikatnie wymieszać z bitą śmietaną i tartą skórką z limonki. Nałożyć do mieseczek, słoiczków, pucharków. Na sam koniec udekorować zielonymi, słodkimi szparagami.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. warts go przygotować :) też trochę się obawiałam smaku, ale kto nie eksperymentuje ten nie je pysznych deserów :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa