TRYB JASNY/CIEMNY

Awokado, cukinia i marchewka z makaronem oczywiście = dieta TRI

Gotowe danie - zmieniłam makaron bo pappardelle były lepsze fot. D.Szymborska
Coraz więcej osób powtarza, że jemy oczami. Pewno, że jemy, tyle, że ja na przykład tak się najeść nie mogę. Dlatego lubię popatrzeć na ładne jedzenie a potem je zwyczajnie zjeść. Przepis zmodyfikowany, pierwowzór znaleziony w najczęściej używanej książce kucharskiej, czyli Małej Wielkiej Księdze Makaronu. Zmodyfikowany bo warzywa pokrojone inaczej i proporcje też inne, efekt – pyszny, zdrowy warzywny makaron, który można zaserwować z mięsem lub bez. Wersje wegetariańskie u mnie się nie przyjmują, praktycznie zawsze można usłyszeć „super, a gdzie mięso?”. I to czasem ja też tak mówię…. Bez mięsa może być przystawka i tyle. Nie było przystawki to było mięso (indyk) z makaronem. Danie proste do przygotowania o zaskakująco azjatyckim aromacie, mimo, że składniki zupełnie na to nie wskazywały. Najwięcej „zabawy” było z krojeniem. Przygotowanie zajmuje jakieś 20 minut potem gotowanie kolejne 20, zatem umiarkowanie szybki przepis w kategorii biegowych, i całkiem szybki w kategorii kolacyjnych.

Produkty fot. D.Szymborska


Składniki:

·      2 duże marchewki (oskrobane),
·      1 średniej wielkości cukinia (starannie umyta),
·      1 większa cytryna,
·      1 dojrzałe awokado,
·      250ml śmietany (kwaśnej, czyli tej w kubeczku),
·      2 łyżki mocnego alkoholu,
·      parmezan,
·      bazylia (krzaczek),
·      4 ząbki czosnku,
·      oliwa,
·      filet z piersi indyka usmażony na oliwie,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:


Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, oddzielić od skóry, owoc rozgnieść widelcem. Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce tak by uzyskać talarki. Cytrynę umyć starannie, zamoczyć we wrzątku i zetrzeć skórkę na tarce (małe oczka). Bazylię posiekać. Czosnek pokroić drobno. Na oliwie smażyć czosnek, dodać marchewkę, po 2 minutach dodać cukinię, wszystko starannie wymieszać. Wlać 2 łyżki wysokoprocentowego alkoholu. Po kolejnych 2 minutach dodać awokado, bazylię i skórkę z cytryny, znów wymieszać. Po chwili dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem, tyle czasu ile gotuje się nam makaron. Jeżeli chcemy zjeść wersję z mięsem to dodać usmażone kawałki indyka na 5 minut przed podaniem makaronu. Dzięki temu mięso nie będzie rozmiękłe a zostanie odpowiednio podgrzane. Podawać posypane parmezanem! Smacznego sportowego i polecam ten power warzywny makaron!

Warzywny makaron fot. D.Szymborska

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa