Awokado, cukinia i marchewka z makaronem oczywiście = dieta TRI
Gotowe danie - zmieniłam makaron bo pappardelle były lepsze fot. D.Szymborska |
Coraz więcej osób powtarza, że jemy oczami. Pewno, że jemy, tyle, że ja
na przykład tak się najeść nie mogę. Dlatego lubię popatrzeć na ładne jedzenie
a potem je zwyczajnie zjeść. Przepis zmodyfikowany, pierwowzór znaleziony w
najczęściej używanej książce kucharskiej, czyli Małej Wielkiej Księdze
Makaronu. Zmodyfikowany bo warzywa pokrojone inaczej i proporcje też inne,
efekt – pyszny, zdrowy warzywny makaron, który można zaserwować z mięsem lub
bez. Wersje wegetariańskie u mnie się nie przyjmują, praktycznie zawsze można
usłyszeć „super, a gdzie mięso?”. I to czasem ja też tak mówię…. Bez mięsa może
być przystawka i tyle. Nie było przystawki to było mięso (indyk) z makaronem. Danie
proste do przygotowania o zaskakująco azjatyckim aromacie, mimo, że składniki
zupełnie na to nie wskazywały. Najwięcej „zabawy” było z krojeniem.
Przygotowanie zajmuje jakieś 20 minut potem gotowanie kolejne 20, zatem
umiarkowanie szybki przepis w kategorii biegowych, i całkiem szybki w kategorii
kolacyjnych.
Produkty fot. D.Szymborska |
Składniki:
·
2 duże marchewki (oskrobane),
·
1 średniej wielkości cukinia
(starannie umyta),
·
1 większa cytryna,
·
1 dojrzałe awokado,
·
250ml śmietany (kwaśnej, czyli tej
w kubeczku),
·
2 łyżki mocnego alkoholu,
·
parmezan,
·
bazylia (krzaczek),
·
4 ząbki czosnku,
·
oliwa,
·
filet z piersi indyka usmażony na
oliwie,
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, oddzielić od skóry, owoc
rozgnieść widelcem. Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce tak by uzyskać
talarki. Cytrynę umyć starannie, zamoczyć we wrzątku i zetrzeć skórkę na tarce
(małe oczka). Bazylię posiekać. Czosnek pokroić drobno. Na oliwie smażyć
czosnek, dodać marchewkę, po 2 minutach dodać cukinię, wszystko starannie
wymieszać. Wlać 2 łyżki wysokoprocentowego alkoholu. Po kolejnych 2 minutach dodać awokado, bazylię i skórkę z cytryny,
znów wymieszać. Po chwili dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i dusić pod
przykryciem, tyle czasu ile gotuje się nam makaron. Jeżeli chcemy zjeść wersję
z mięsem to dodać usmażone kawałki indyka na 5 minut przed podaniem makaronu.
Dzięki temu mięso nie będzie rozmiękłe a zostanie odpowiednio podgrzane.
Podawać posypane parmezanem! Smacznego sportowego i polecam ten power warzywny
makaron!
Warzywny makaron fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz