11 lutego 2014

Jarmużowe roladki - hit na karnawał i walentynki!

Jarmużowe roladki - propozycja podania fot. D.Szymborska

 Obok topinamburu jarmuż jest hitem sezonu. Ba, jest nawet hitem ponad sezonowym. Kuchnia fusion – jarmuż w wersji udziwnionej, kuchnia regionalna – wiadomo jarmuż z tego regionu….

Można się śmiać, ale warto jarmużu spróbować, tym bardziej, że a) jest prosty w przygotowaniu b) jacy to światowi i regionalni zarazem staniemy się w naszej kuchni.

Efektowne roladki jarmużowe to około 60 minut przygotowywania i kolejne 60 minut w lodówce. Nie jest to może super szybka przystawka ale za to można ją przygotować dzień wcześniej przed podaniem.

Składniki:

·      500g jarmużu,
·      250g mascarpone,
·      odrobina masła,
·      sól i pieprz,
·      pszenne tortille.

Przygotowanie:


Jarmuż starannie umyć. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Wrzuć jarmuż, gotować przez 15 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wykroić i wyrzucić twarde kawałki jarmużu. Masło roztopić na patelni. Podsmażyć posiekany jarmuż, dodać serek mascarpone. Dusić pod przykryciem. Odstawić na bok. Tortille (jeżeli kupiliśmy gotowe) lekko zmoczyć wodą, położyć na rozgrzanej teflonowej patelni. Przewrócić na drugą stronę. Uważać na to by tortilla nie zrobiła się zbyt twarda. Zawinąć roladki z jarmużem. Włożyć do lodówki. Podawać z odparowanym balsamico. Idealne na karnawałowe imprezy, jako przystawka albo przekąska.

Mascarpone Karnawał 2014

1 komentarz:

  1. Jarmuż jest genialny.... I na nowy sezon - jak działka długa i szeroka - będzie siany u mamy ;)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa