Jarmużowe roladki - hit na karnawał i walentynki!
Jarmużowe roladki - propozycja podania fot. D.Szymborska |
Można się śmiać, ale warto jarmużu spróbować, tym bardziej, że a) jest
prosty w przygotowaniu b) jacy to światowi i regionalni zarazem staniemy się w
naszej kuchni.
Efektowne roladki jarmużowe to około 60 minut przygotowywania i kolejne
60 minut w lodówce. Nie jest to może super szybka przystawka ale za to można ją
przygotować dzień wcześniej przed podaniem.
Składniki:
·
500g jarmużu,
·
250g mascarpone,
·
odrobina masła,
·
sól i pieprz,
·
pszenne tortille.
Przygotowanie:
Jarmuż starannie umyć. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Wrzuć
jarmuż, gotować przez 15 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wykroić i
wyrzucić twarde kawałki jarmużu. Masło roztopić na patelni. Podsmażyć posiekany
jarmuż, dodać serek mascarpone. Dusić pod przykryciem. Odstawić na bok.
Tortille (jeżeli kupiliśmy gotowe) lekko zmoczyć wodą, położyć na rozgrzanej
teflonowej patelni. Przewrócić na drugą stronę. Uważać na to by tortilla nie
zrobiła się zbyt twarda. Zawinąć roladki z jarmużem. Włożyć do lodówki. Podawać
z odparowanym balsamico. Idealne na karnawałowe imprezy, jako przystawka albo
przekąska.
Jarmuż jest genialny.... I na nowy sezon - jak działka długa i szeroka - będzie siany u mamy ;)
OdpowiedzUsuń