Farfalle z mozzarellą cytryną i bazylią wg przepisu Michela Morana
Makaron z mozzarellą fot. D.Szymborska |
W oryginalnym przepisie to był makaron penne ale jak miałam w domu
farfalle to nastąpiła podmianka. Przepis łatwy, ja dodałam jeszcze usmażony na
oliwie filet z indyka. Było duuużo białka.
Składniki (dla 2 osób):
·
Duża podłużna mozzarella,
·
1 cytryna,
·
bazylia w doniczce,
·
oliwa, sól, pieprz,
·
200g makaronu.
Przygotowanie:
Cytryny umyć, utrzeć na tarce ich skórkę, bazylię posiekać. Wymieszać
bazylię ze skórką cytrynową, mocno doprawić. Mozzarellę pokroić na grube 1cm
plastry, obtoczyć w cytrynie z bazylią. Ugotować makaron, mozzarellę usmażyć na
rozgrzanej oliwie – po około 1 minucie z każdej strony. Makaron wymieszać z
łyżką oliwy, nałożyć na talerze i ułożyć na nim mozzarellę. W moje wersji było
jeszcze mięso z indyka. Smacznego sportowego wszystkim!!!
Komentarze
Prześlij komentarz