TRYB JASNY/CIEMNY

Farfalle z mozzarellą cytryną i bazylią wg przepisu Michela Morana

Makaron z mozzarellą fot. D.Szymborska
W oryginalnym przepisie to był makaron penne ale jak miałam w domu farfalle to nastąpiła podmianka. Przepis łatwy, ja dodałam jeszcze usmażony na oliwie filet z indyka. Było duuużo białka.

Składniki (dla 2 osób):

·      Duża podłużna mozzarella,
·      1 cytryna,
·      bazylia w doniczce,
·      oliwa, sól, pieprz,
·      200g makaronu.

Przygotowanie:

Cytryny umyć, utrzeć na tarce ich skórkę, bazylię posiekać. Wymieszać bazylię ze skórką cytrynową, mocno doprawić. Mozzarellę pokroić na grube 1cm plastry, obtoczyć w cytrynie z bazylią. Ugotować makaron, mozzarellę usmażyć na rozgrzanej oliwie – po około 1 minucie z każdej strony. Makaron wymieszać z łyżką oliwy, nałożyć na talerze i ułożyć na nim mozzarellę. W moje wersji było jeszcze mięso z indyka. Smacznego sportowego wszystkim!!!


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa