Mega szybkie kluski z tuńczykiem – 20 min
Składniki fot. D.Szymborska |
Normalnie to używam pomidorów zwyczajnych ale w pośpiechu, trzeba
podejmować decyzje – będzie z puszki ale będzie pysznie. Z resztą nie wszyscy
się poznają. Ważne by zioła były świeże – owszem trzeba doliczyć dodatkową
minutę ale warto. Całe gotowanie to mniej niż 20 minut. Jak mamy dodatkowe 10
minut to warto przedłużyć gotowanie sosu, jak nie też będzie smacznie. Przepis
przewija się przez blog w różnych modyfikacjach, zawsze coś inaczej, ale to co
najważniejsze nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby sos wyszedł niesmaczny, raz
tylko z braku świeżej bazyli i oregano użyłam suszonego oregano i za dużo mi
się sypnęło, na szczęście wystarczyło gotować sos przez dodatkowe 15 minut i
jakoś oregano „zgubiło się” smakowo.
Składniki:
·
2 puszki pomidorów,
·
1 puszka tuńczyka w oleju w
kawałkach (żadne oszczędności ten sałatkowy jest niejadalny),
·
bazylia,
·
parmezan,
·
cebula (słodka),
·
oliwki kalamata (z pestkami,
trzeba obrać ale warto bo smakują lepiej).
Przygotowanie:
Zeszklić cebulę na oliwie, dodać oliwki, dalej smażyć, dodać tuńczyka,
pomidory, posiekać bazylię i dorzucić. Wszystko starannie wymieszać i przykryć.
Wstawić wodę do gotowania makaronu, osolić i ugotować makaron. W tym czasie
utrzeć parmezan. Szybkie kluski i naprawdę pyszne! Polecam, można odgrzewać
można zjeść na zimno po treningu. Pomimo puszek wolę takie makaron niż „sztuczności”
zjadane na mieście.
Szybkie kluski fot. D.Szymborska |
Wygląda smakowicie. Na pewno spróbuje :)
OdpowiedzUsuńdobra puszka, nie jest zła. Już chyba lepsze takie, niż sztucznie pędzone, opryskiwane czym się da i sprowadzane z UE. No chyba, że mamy sezon i możliwość kupienia takich prosto z polskiego krzaka
OdpowiedzUsuńja wolę kombinację: por+tuńczyk+śmietana+makaron. Najlepsza. A jeszcze jak się doda makaron ryżowy zamiast zwykłego to przygotowanie zajmuje 10min.
OdpowiedzUsuń