Makaron po meksykańsku
Super prosty przepis na naprawdę fajny makaron. Może być w wersji z
dodatkowym indykiem lub bez. Tak i tak smakuje pysznie. Dodaje energii do
treningów. Czyli wszystko to, czego potrzeba! W zależności od tego jak bardzo
ostre dania lubimy możemy eksperymentować z ilością papryczek peperoni. Przepis
(modyfikowany, jak to prawie zawsze bywa) z Małej Wielkiej Księgi Makaronu.
Składniki (dla 4 osób):
·
400g makaronu (rurki, w przepisie
było spaghetti ale myślę, że taka podmianka wyszła na dobre)
·
2 puszki pomidorów (całe),
·
1 papryczka peperoni,
·
bazylia,
·
puszka kukurydzy,
·
1 cebula,
·
kilka ząbków czosnku,
·
masło do zeszklenia cebuli,
·
łyżka suszonego tymianku,
·
ser gouda (150g)
·
opcjonalnie filet z piersi indyka
usmażony na oliwie.
Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na odrobinie masła, dodać czosnek i posiekaną
papryczkę, następnie odcedzić pomidory i dorzucić takie odsączone. Dodać
kukurydzę, bazylię i tymianek. Gotować przez około 20 minut. Ser utrzeć na
tarce – duże oczka. Ugotować makaron. Odcedzić, wymieszać z sosem i serem. Podawać
przyozdobione listkiem bazylii. Smacznego sportowego wszystkim!
Gotowe danie w wersji z indykiem fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz