TRYB JASNY/CIEMNY

Zielona, hiszpańska tapenada z główką pieczonego czosnku

Pyszna ziołowo oliwkowa tapendada o czosonkowym aromacie fot. D.Szymborska


Myślę, że przepisy na dania główne teraz nie mają sensu, w większości lodówek wciąż czekają, przygotowane wcześniej dania, które trzeba jak najszybciej zjeść żeby się nie zepsuły. Dlatego warto wykorzystywać to co jest dostępne, ewentualnie dokupić kilka rzeczy by zmodyfikować danie.

Tapenada z hiszpańskich oliwek jest świetnym dodatkiem do chleba, grzanek, tostów. Nie wymaga długich przygotowań i można ją przechowywać przez kilka dni nie martwiąc się, że się zepsuje.

Składnki (na słoiczek 200ml):


Pieczona główka czosnku fot. D.Szymborska


·      ½ szklanki zielonych, hiszpańskich oliwek (wolę takie z pestkami, które sama wydryluję, ot smakują lepiej),
·      główka pieczonego czosnku,
·      ½ łyżeczki tymianku (startego w moździerzu),
·      45g parmezanu (startego),
·      oliwa,
·      pieprz i sól.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik na 200 stopni. Z główki czosnku odciąć górę, polać oliwą. Zawinąć starannie folią aluminiową. Piec przez 60 minut. W tym czasie utrzeć ser, zioła, pokroić oliwki. Gdy czosnek jest już upieczony, czyli można go wycisnąć z łupinek lekko naciskając, przełożyć go do blendera, dodać oliwki, przyprawy i trochę oliwy. Zblendować, dodać jeszcze trochę oliwy i wymieszać z tartym parmezanem. Przełożyć do słoika, jeżeli chcemy tapenadę przechowywać w lodówce trzeba ją zalać oliwą.

Świetnie smakuje jako dodatek do grzanek, quesadiilli, kanapek, makaronu, burgerów. Dzięki temu, że czosnek jest upieczony jego posmak zupełnie nie zostaje w ustach.

Komentarze

  1. uwielbiam tapenadę, ale robiłam zawsze z czarnych oliwek.
    Koniecznie muszę spróbować tej, no i nie ukrywam, że pieczoną główkę czosnku nie raz już robiłam i uwielbiam ją za ten maślany smak, jaki nadaje pastom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super nazwałaś ten smak...tak, czosnek potrafi być maślany...a ta tapenada jest wyjątkowo pyszna :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa