TRYB JASNY/CIEMNY

Mega szybkie kluski z tuńczykiem – 20 min


Składniki fot. D.Szymborska
Normalnie to używam pomidorów zwyczajnych ale w pośpiechu, trzeba podejmować decyzje – będzie z puszki ale będzie pysznie. Z resztą nie wszyscy się poznają. Ważne by zioła były świeże – owszem trzeba doliczyć dodatkową minutę ale warto. Całe gotowanie to mniej niż 20 minut. Jak mamy dodatkowe 10 minut to warto przedłużyć gotowanie sosu, jak nie też będzie smacznie. Przepis przewija się przez blog w różnych modyfikacjach, zawsze coś inaczej, ale to co najważniejsze nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby sos wyszedł niesmaczny, raz tylko z braku świeżej bazyli i oregano użyłam suszonego oregano i za dużo mi się sypnęło, na szczęście wystarczyło gotować sos przez dodatkowe 15 minut i jakoś oregano „zgubiło się” smakowo.

Składniki:

·      2 puszki pomidorów,
·      1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach (żadne oszczędności ten sałatkowy jest niejadalny),
·      bazylia,
·      parmezan,
·      cebula (słodka),
·      oliwki kalamata (z pestkami, trzeba obrać ale warto bo smakują lepiej).

Przygotowanie:

Zeszklić cebulę na oliwie, dodać oliwki, dalej smażyć, dodać tuńczyka, pomidory, posiekać bazylię i dorzucić. Wszystko starannie wymieszać i przykryć. Wstawić wodę do gotowania makaronu, osolić i ugotować makaron. W tym czasie utrzeć parmezan. Szybkie kluski i naprawdę pyszne! Polecam, można odgrzewać można zjeść na zimno po treningu. Pomimo puszek wolę takie makaron niż „sztuczności” zjadane na mieście.

Szybkie kluski fot. D.Szymborska



Komentarze

  1. Wygląda smakowicie. Na pewno spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobra puszka, nie jest zła. Już chyba lepsze takie, niż sztucznie pędzone, opryskiwane czym się da i sprowadzane z UE. No chyba, że mamy sezon i możliwość kupienia takich prosto z polskiego krzaka

    OdpowiedzUsuń
  3. ja wolę kombinację: por+tuńczyk+śmietana+makaron. Najlepsza. A jeszcze jak się doda makaron ryżowy zamiast zwykłego to przygotowanie zajmuje 10min.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa