TRYB JASNY/CIEMNY

Michel Moran – przepis na kacze udka z czerwoną kapustą i koprem

Udko kaczki polane sosem fot. D.Szymborska
Książkę dostałam na Gwiazdkę ale jakoś nic wcześniej z niej nie zrobiłam, bo mało przepisów na makarony, bo przepisy czasochłonne. Wymówek było masę. Jak w moim ulubionym supermarkecie „rzucili” kacze udka to nie było już żadnego „ale”. Przepis z tych czasochłonnych ale prostych i niewymagających. Jak już wszystko się pokroi to danie „samo się robi”. Zacznę od tego, że udka baaardzo się kurczą. To baaardzo oznacza, że jednym się nie najemy! To taka uwaga na początek. A co ważne po tym daniu, wspartym ziemniakami miałam siłę na trening – czyli nie tylko pyszne ale treningowe!

Składniki:

·      6 kaczych udek,
·      600g czerwonej kapusty (pokrojonej niezbyt drobno),
·      500g porów (tylko to białe i pokrojone w talarki),
·      4 bulwy kopru włoskiego (drogi, ale MUSI być w tym przepisie, pokrojony na ósemki),
·      1 łyżka igieł rozmarynowych,
·      3 ząbki czosnku (pokrojone),
·      250ml bulionu drobiowego,
·      80ml octu jabłkowego,
·      3 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki,
·      sól.

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pokrojone warzywa ułożyć w brytfance albo naczyniu żaroodpornym. Dolać bulion wymieszany z galaretką i octem. Wymieszać to starannie. Udka kacze mocno posolić i ułożyć, skórą do góry w naczyniu. Piec bez przykrycia przez 2h 15 min. Myślę, że następnym razem upiekę je trochę krócej bo były z pogranicza za bardzo suchych. W czasie pieczenia podlewać udka sosem. Po upływie 2h (tak zrobię następnym razem) wyciągnąć uda, położyć je w ciepłym miejscu, następnie odcedzić warzywa – potrzebujemy sos. Sos odparować w garnku, tak by zrobił się gęsty. Odcedzić tłuszcz i go wylać.

Nałożyć na talerze uda, polać sosem. Ja podałam z łódeczkami z tłuczonych ziemniaków. PYCHA!!! To może być tez przepis na Walentynki z zastrzeżeniem, że mamy dużo czasu bo 2 godziny potrzebne!

Kaczki! fot. D.Szymborska

Komentarze

  1. Wygląda super! A co daje ta galaretka? smak czy konsystencję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że smak i kolor sosu :) co do konsystencji to raczej nie bo i tak zmieszałam ją z octem i bulionem :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa