Penne all’arrabbiata
Makaron z ketchupem i nie tylko…..fot. D.Szymborska |
Makaron z ketchupem może być pyszny. Jakoś wcześniej bałam się takich
przepisów, że świństwo wyjdzie, że zepsuję kluski. Na szczęście spróbowałam i
wyszło tak pysznie, że z pewnością będę powtarzać ten przepis. Jak to z
makaronami bywa oczywiście z mojej ulubionej Małej Wielkiej Księgi Makaronu.
Jednak przepis zmodyfikowany, więc to nie jest źródło a inspiracja. Dodałam też
mięso, bo takie były „zamówienia” co do kolacji. A po dzisiejszym porannym
pływaniu mogę spokojnie potwierdzić, że jest to makaron dla trenujących! Porcja
(100g suchego makaronu+sos+mięso) to około 600kcal. Nie tak dużo, ale za to jak
pysznie. Węglowodany to minimum 85g – czyli dużo. I tym sposobem teraz szukam
przepisów z ketchupem!
Składniki (dla 4 osób):
·
400g makaronu penne,
·
300g mrożonego groszku,
·
3 łyżeczki koncentratu
pomidorowego,
·
1 łyżka ketchupu,
·
2 ząbki czosnku,
·
4 łyżeczki kaparów,
·
3 łyżki oliwy,
·
papryczka chilli,
·
100g oliwek kalamati (bez pestek),
·
ser feta (a nie typu feta)
·
500g filetów z kurczaka
zagrodowego,
·
masło (troszkę) do smażenia
kurczaka.
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na brązowo na maśle. Odłożyć na
bok. Przygotować pesto: do blendera wrzucić: posiekany czosnek, kapary
(odcedzone), ketchup, koncentrat. Wszystko starannie zmiksować. Makaron gotować
według przepisu, na dwie minuty przed upływającym czasem gotowania wrzucić
groszek. Odcedzić. Wymieszać z pesto, kurczakiem i oliwkami. Podawać z
pokruszona fetą i siekanym chilli. Smacznego biegowego, sportowego,
treningowego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz