TRYB JASNY/CIEMNY

Penne all’arrabbiata

Makaron z ketchupem i nie tylko…..fot. D.Szymborska
Makaron z ketchupem może być pyszny. Jakoś wcześniej bałam się takich przepisów, że świństwo wyjdzie, że zepsuję kluski. Na szczęście spróbowałam i wyszło tak pysznie, że z pewnością będę powtarzać ten przepis. Jak to z makaronami bywa oczywiście z mojej ulubionej Małej Wielkiej Księgi Makaronu. Jednak przepis zmodyfikowany, więc to nie jest źródło a inspiracja. Dodałam też mięso, bo takie były „zamówienia” co do kolacji. A po dzisiejszym porannym pływaniu mogę spokojnie potwierdzić, że jest to makaron dla trenujących! Porcja (100g suchego makaronu+sos+mięso) to około 600kcal. Nie tak dużo, ale za to jak pysznie. Węglowodany to minimum 85g – czyli dużo. I tym sposobem teraz szukam przepisów z ketchupem!

Składniki (dla 4 osób):

·      400g makaronu penne,
·      300g mrożonego groszku,
·      3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
·      1 łyżka ketchupu,
·      2 ząbki czosnku,
·      4 łyżeczki kaparów,
·      3 łyżki oliwy,
·      papryczka chilli,
·      100g oliwek kalamati (bez pestek),
·      ser feta (a nie typu feta)
·      500g filetów z kurczaka zagrodowego,
·      masło (troszkę) do smażenia kurczaka.

Przygotowanie:


Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na brązowo na maśle. Odłożyć na bok. Przygotować pesto: do blendera wrzucić: posiekany czosnek, kapary (odcedzone), ketchup, koncentrat. Wszystko starannie zmiksować. Makaron gotować według przepisu, na dwie minuty przed upływającym czasem gotowania wrzucić groszek. Odcedzić. Wymieszać z pesto, kurczakiem i oliwkami. Podawać z pokruszona fetą i siekanym chilli. Smacznego biegowego, sportowego, treningowego!!!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa