Tokany z winem - łatwy przepis
Tokany z kaszą i ogórkiem fot. D.Szymborska |
Powinnam jeść więcej czerwonego mięsa żeby mieć więcej siły do
treningów. Steków nie lubię, za polędwicą nie przepadam. Dlatego kombinuję.
Zimą sięgam do kuchni węgierskiej. Tym razem przepis z szynką wieprzową –
surową oczywiście. Wyszedł wybornie. To takie danie, które „samo się robi” ale
potrzeba na to czasu. Jeżeli chodzi o wino, to wyparowuje a smak zostawia… Do
tego odsmażana kasza i ogórki. Super smacznie i energetycznie i rozgrzewająco!
Przepis z Przewodnika Kulinarnego Pascala ale zmodyfikowany, bo zależało mi na
tym, żeby mięsa było dużo i było bardzo kruche.
Składniki (dla 4 osób):
·
2 posiekane cebule,
·
800g surowej szynki wieprzowej,
·
0.5l białego wytrawnego wina,
·
250g śmietany (takiej w kubeczku,
32% kwaśnej),
·
2 łyżki słodkiej papryki,
·
1 łyżka ostrej papryki,
·
trochę smalcu (mało),
·
sól,
·
kasza gryczana ze skwarkami.
Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na małej ilości smalcu. Szynkę pokroić w wąskie
plastry. Dodać do cebuli i usmażyć. Następnie wlać białe wino i posolić mięso.
Po 10 minutach dosypać papryki, starannie wymieszać. Dalej gotować. Po 30
minutach wlać śmietanę i gotować jeszcze przez około 45 minut tak by mięso było
bardzo kruche. Podawać z kaszą gryczaną i ogórkami konserwowymi
Komentarze
Prześlij komentarz