TRYB JASNY/CIEMNY

Tokany z winem - łatwy przepis

Tokany z kaszą i ogórkiem fot. D.Szymborska
Powinnam jeść więcej czerwonego mięsa żeby mieć więcej siły do treningów. Steków nie lubię, za polędwicą nie przepadam. Dlatego kombinuję. Zimą sięgam do kuchni węgierskiej. Tym razem przepis z szynką wieprzową – surową oczywiście. Wyszedł wybornie. To takie danie, które „samo się robi” ale potrzeba na to czasu. Jeżeli chodzi o wino, to wyparowuje a smak zostawia… Do tego odsmażana kasza i ogórki. Super smacznie i energetycznie i rozgrzewająco! Przepis z Przewodnika Kulinarnego Pascala ale zmodyfikowany, bo zależało mi na tym, żeby mięsa było dużo i było bardzo kruche.

Składniki (dla 4 osób):

·      2 posiekane cebule,
·      800g surowej szynki wieprzowej,
·      0.5l białego wytrawnego wina,
·      250g śmietany (takiej w kubeczku, 32% kwaśnej),
·      2 łyżki słodkiej papryki,
·      1 łyżka ostrej papryki,
·      trochę smalcu (mało),
·      sól,
·      kasza gryczana ze skwarkami.

Przygotowanie:


Cebulę zeszklić na małej ilości smalcu. Szynkę pokroić w wąskie plastry. Dodać do cebuli i usmażyć. Następnie wlać białe wino i posolić mięso. Po 10 minutach dosypać papryki, starannie wymieszać. Dalej gotować. Po 30 minutach wlać śmietanę i gotować jeszcze przez około 45 minut tak by mięso było bardzo kruche. Podawać z kaszą gryczaną i ogórkami konserwowymi

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa