Naleśnikowe śniadanie
Naleśniki fot. D.Szymborska |
Lubię naleśniki, tyle, że jakoś w domu ich nie smażę. Nie mam
specjalnej patelni to jedno, po drugie nie zrobiłam ich w wystarczającej
ilości, żeby móc powiedzieć, że przygotowuje ciasto, które dobrze wychodzi. Co
innego pancakes tutaj to czyste szaleństwo, zabawa, różowa maślanka, boczek –
tak te placki to mi wychodzą. Zwykłe – szału nie ma. Wolę jeść po za domem.
Tutaj wersja na słodko. Cieniutkie ciasto i duuużo dżemu. Pyszne. Dla
mnie nie tak dobre jak pancakes ale…co naleśnik to naleśnik.
To smacznego
biegowego i sportowego wszystkim!!
Ależ przepis na ciasto naleśnikowe jest banalnie prosty - jak gra w szachy ;>. Najważniejsze są proporcje na szklankę mąki - jedno jajko. Potem czary z wodą, czyli dobieranie konsystencji całości. Dodaję wodę gazowaną, jeśli mam. Ciasto jest wtedy delikatniejsze. Poza tym masz rację z patelnią - mam taką o dużej średnicy z bardzo niskimi bandami i bardzo lekką, więc przerzucanie placka na drugą stronę to jeden podrzut.
OdpowiedzUsuń