Kaczka z makaronem
Kaczka z makaronem fot. D.Szymborska |
Rzadko przygotowuję w domu dania z kaczką. Sama nie wiem dlaczego, bo
to naprawdę dobre mięso, tyle, że wymagające. Do tego kojarzy mi się z
wykwintną kolacją, czyli trzeba zrobić zupę, przystawkę, pomyśleć o jakiś
sałatach. Na to czasu w tygodniu nie starcza. Jak znalazłam w mojej makaronowej
książeczce przepis na kaczkę z makaronem to wiedziałam, że chcę ją przygotować.
Do tego w supermarkecie kupiłam całą kaczkę… Tym sposobem polecam przepis na
egzotyczną w smaku kaczkę z makaronem. Jak zwykle przepis modyfikowałam ale
pierwszą wersję przeczytałam w Małej Wielkiej Księdze Makaronu.
Składniki (przepis dla 4 osób):
·
Kaczka (taka o wadze około 2KG –
co wcale nie oznacza dużej ilości mięsa, niestety),
·
400g kapusty pekińskiej (najlepiej
kupić większą „główkę” i użyć tylko tych części liści, które nie mają
zgrubień),
·
kawałek imbiru (około 4cm),
·
2 ząbki czosnku,
·
suszone chilli,
·
olej,
·
8 łyżek sherry (konieczne),
·
sok z jednej pomarańczy,
·
sok z dwóch cytryn,
·
200ml rosołu,
·
8 łyżek sosu sojowego.
Przygotowanie:
Wykroić mięso z kaczki (bez skóry). Na oleju usmażyć kaczkę pokrojoną w
kostkę. Odstawić na bok, odlać tłuszcz i na małej ilości usmażyć czosnek i
cebulę, dodać papryczki chilli i imbir. Następnie dodać kaczkę i sherry. Poczekać
aż alkohol w całości odparuje. W oddzielnym naczyniu wymieszać rosół, sos
sojowy i sok pomarańczowy. Dodać do kaczki, dusić 30 minut. W tym czasie
posiekać kapustę pekińską. Wstawić makaron do gotowania. Na pięć minut przed
podaniem do sosu dodać kapustę pekińską i sok cytrynowy. Starannie wymieszać i
dusić pod przykryciem.
Smacznego biegowego i sportowego! Jedna porcja to około 400kcal, w tym
ponad 60g węglowodanów i mniej niż 10 tłuszczu.
omnomnom wyprobuje :) bo kaczka dobra jest :)
OdpowiedzUsuń