Rozgrzewająca tajszczyzna – zielone curry
Tajskie curry fot. D.Szymborska |
W
Hali Mirowskiej (Warszawa) jest sklep tajski. Kupujemy składniki do curry. Wykładamy
produkty z koszyka, pani przy kasie, patrzy i komentuje – Mleka kokosowego nie
macie. Odpowiadamy,
że mamy w domu. Pani się nie zraża. –
Jak zapomnieliście, to pukać, my zawsze otwarci.
I to
jest profesjonalizm. Właśnie to, że drzwi przed klientem się nie zamyka, że dba
się o niego. Klient miał w domu mleko kokosowe, pukać nie musiał, ale wiedział,
że może i zostanie obsłużony.
Przepis
z tych bardziej skomplikowanych, jeżeli chodzi o samą zieloną pastę curry, to
przygotowujemy ją od początku w domu. Tyle składników wystarcza na taką ilość,
z której zrobimy dwa rzuty – na 4 osoby. Teraz wersja z kurczakiem, a potem….a
potem się zobaczy.
Składniki:
·
Kilka dymek – interesuje nas tylko zielona część (około 6) –
posiekane,
·
4 zielone chilli, rozcięte, wydłubane białe pesteczki i
posiekane,
·
2 ząbki czosnku (posiekane),
·
1 łyżka posiekanego imbiru,
·
1 łyżka ziarenek kolendry (trzeba je rozgnieść w moździerzu bo
inaczej będą zgrzytać w zębach),
·
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
·
kilka liści kafiru (posiekane),
·
2 trawy cytrynowe (posiekane),
·
liście bazylii,
·
liście kolendry,
·
3 łyżki oliwy extra virgin,
·
sok z 3 limonek,
·
sól morska i pieprz do doprawienia.
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki włożyć do blendera i rozetrzeć na masę. Otrzymujemy zieloną pyszną
pastę.
Składniki:
·
3 ząbki czosnku,
·
2 łodygi trawy cytrynowej,
·
6 tajskich bakłażanów (muszą być tajskie bo smakują inaczej niż
nasze europejskie) i drobne umyte ziemniaki
·
łyżka zielonej pasty curry (co najmniej)
·
cukier palmowy (łyżeczka),
·
puszka mleka kokosowego,
·
½ szklanki wody,
·
sos rybny (do
smaku, ale z 3 łyżki conajmniej)
·
oliwa,
·
sok z limonki,
·
3 liście kafiru,
·
tajska bazylia,
Tak
by to wyglądało w wersji wegetariańskiej my dodajemy jeszcze 400g kurczaka –
mięsa bez kości z udek i podudzi. Wrzucamy do sosu I gotujemy normalnie.
Przygotowanie:
Rozgrzać
oliwę wrzucić czosnek (pokrojony) podsmażyć. Dodać pastę curry, wymieszać
starannie. Następnie dorzucić bakłażany– wszystko pokrojone na grubsze
półksiężyce. Dodać liście kafiru, zmiażdżoną trawę cytrynową i ziemniaki wlać mleko
kokosowe i wodę. Dodać płaską łyżeczkę cukru palmowego. Wymieszać. Dodać
kurczaka. Gdy warzywa zmiękną dodać sos rybny i sok z limonki. Gotować i próbować! Smacznego biegowego!
Co dobrego można jeszcze kupić w tym sklepie?
OdpowiedzUsuń