Ziemniaki po kanaryjsku – jak zrobić
Ziemniaki po kanaryjsku fot. D.Szymborska |
Tutaj to jedno z
najpopularniejszych dań. Do wszystkiego, do ryżu, to ryby, do owoców morza, do
kurczaka. Ziemniaki po kanaryjsku – koniecznie z sosem albo czerwonym albo zielonym. Pycha sama w
sobie. A najsmutniejsze, że jak się dowiedziała to nie zrobię sobie takich w
domu. Przepis banalny – ziemniaki umyć starannie. Warto wybrać takie drobne.
Następnie gotować tak jak zawsze w słonej wodzie. Banalne. Tylko skąd ja wezmę
w Warszawie wodę z Oceanu? Nie przywiozę…. To wcinam ziemniaki do makaronu bo…
takie pyszne są. A sos bazyliowo czosnkowy, lub paprykowo czosnkowy. Wszystko
na bazie oliwy, podobne do pesto ale bardziej płynne. Niektórzy obierają je ze
skórki ale dla mnie to one przypominają ziemniaki z ogniska więc wcinam ze
skórką. Po ugotowaniu odcedzić i posypać solą. Podawać do wszystkiego….
Komentarze
Prześlij komentarz