30 sierpnia 2013

Kurki z boczkiem i szczypiorkiem = 600kcal

Kurki z boczkiem i szczypiorkiem fot. D.Szymborska

Power musi być czyli makaron = węglowodany na talerzu.  Przepis prosty, jak to zwykle bywam, mimo, że pierwszy raz robiłam to lekko zmodyfikowałam. Jak zwykle moja Mała Wielka Księga Makaronu się świetnie sprawdza. Jak to bywa z kurkami najbardziej uciążliwe jest mycie.  Jedna porcja to z moich obliczeń wynika trochę ponad 600kcal, przy założeniu, że zjadamy 100g makaronu plus dodatki. Smacznego biegowego!

Składniki (3 porcje):

·      2 cebule,
·      200g boczku,
·      400g kurek,
·      300g makaronu (u mnie świeżetagliatelle),
·      2 łyżki oleju,
·      25g masła,
·      ¾ pęczka szczypiorku,
·      majeranek,
·      śmietana 32% w kubeczku,
·      sól, pieprz.


Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę. Boczek w paseczki i smażyć aż się ładnie wytopi na oleju z kawałeczkiem masła. W tym czasie umyć kurki. Wyjąć boczek, przełożyć do miski. Usmażyć na tym tłuszczu kurki z cebulą, na samym początku dodać jeszcze trochę masła. Poczekać aż cała woda z kurek odparuje. Wtedy włożyć boczek i dodać 2 łyżki majeranki i siekany szczypiorek. Zostawić sobie trochę szczypiorku do posypania już gotowego makaronu. Smacznego biegowego wszystkim!

3 komentarze:

  1. Taki makaron by mi sie dzis przydal przed jutrzejsza 100-milowa przejazdzka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jade do Surrey i z powrotem, ta sama trasa, ktora nie tak dawno scigali sie profesjonalisci. Z tym, ze oni mieli zamkniete drogi, no i bylo ich duzo, a nas bedzie tylko 8 osob. Ale to nawet lepiej, bo w mniejszych grupach lepiej sie pedaluje :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa