TRYB JASNY/CIEMNY

"Schudnij do maratonu!" vol. 2. Czasówka! – KONKURS – rozwiązanie




Po pierwsze dzięki za fajne przepisy. Dobrze się czytało o tym co Wy jesteście w stanie w 20 minut ugotować. Jak to się mówi/pisze w przypadku podawania wyników, nie było łatwo wybrać. Jednak dwie nagrody w konkursie oznaczają, że trzeba było to zrobić!

Maciej R. zaproponował jedzenie jaskiniowca. Inna sprawa, czy jaskiniowiec miał patelnię ale przepis mi się podoba i tak jak w przypadku pierwszej edycji konkursu na pewno go zrobię!

Jaskiniowiec potrzebuje:

brokuły z marchewką i orzechami (2 porcje)
składniki: 1/2 szklanki oliwy, 2 duże brokuły pokrojone w plastry o szerokości ok. 6 mm, średnia cebula pokrojona w krążki, 2 marchewki pokrojone w ukośne plasterki o szer. 3 mm, 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich.

Jaskiniowiec gotuje:
Na rozgrzanej oliwie na patelni z grubym dnem podsmażać cebulę, aż zmięknie. Dodać marchewkę i brokuły. Smażyć, szybko mieszając, aż będą miękkie, ale chrupiące. Dodać orzechy i smażyć jeszcze przez 3–5 minut.

Basia C. natomiast zaproponowała prosty makaron z rybą. Nie wiem jak u Was ale u mnie ryba jest za rzadko na talerzu więc w ramach zmiany – makaron z łososiem!

100g wędzonego łososia
pietruszka zielona
cytryna
orzechy włoskie, kilka
olej rzepakowy
makaron gniazda/ nitki
70-100g sera koziego
kapeczkę sera żółtego

Pokroić łososia, wrzucić na rozgrzany olej. Pokroić orzechy drobno, wrzucić na chwilę na patelnię bez tłuszczu, potem do łososia. Nastawić wodę na makaron, osolić wodę. Pokroić ser, pietruszkę, wrzucić do łososia. Skropić cytryną. Odcedzić makaron, dorzucić do reszty składników, pomieszać. Pycha 

Czasówka wykonana! Do jesiennego maratonu jeszcze trochę czasu więc będzie i trzecia edycja konkursu. Na razie Maciejkowi i Basi serdecznie gratuluję a nagrody: 
Worki sportowe i czapeczki Timex I  książki Adharananda Finna „DogonićKenijczyków. Sekrety najszybszych ludzi na świecie” (Wyd. Galaktyka) wyślemy! Gratulacje! I smacznego biegowego wszystkim!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa