2 stycznia 2015

Makron dla hydraulika – kolanka ze szpinakiem

Szpinak, grogonzola, kurczak i kolanka fot. D.Szymborska


Nie wiem co się bardziej kurczy len w praniu czy szpinak w gotowaniu?! 350g szpinakowych liści wypełniło wielką metalową miskę, te same liście po smażeniu na odrobinie masła zmieściły się do małego rondelka.

Makaron kolanka super pasował do sosu szpinakowego z gorgonzolą. Świetne danie, żelazna pozycja w menu!

Dziś dużo i bardzo intensywnie pływałam więc głodna byłam okrutnie. To teraz przepis na szybki hydrauliczy makaron, przygotowanie sosu zajmuje tyle czasu co zagotowanie wody i ugotowanie makaronu.




350g liści fot. D.Szymborska


Składniki:

·      350g szpinaku,
·      350g makaronu,
·      200g grogonzoli,
·      400g filetu z kurczaka,
·      20g masła,
·      1 łyżka oliwy,
·      pieprz, sól i gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:


Kurczaka usmażyć na maśle z oliwą, posolić. Szpinak starannie umyć, na patelni roztopić masło, dodawać liście partiami. Gdy szpinak się skurczy dodać dużo świeżo tartej gałki muszkatołowej. Przełożyć szpinak do rondelka i dodać pokruszoną gorgonzolę, gotować na małym ogniu, dodać kurczaka. Ugotować makaron i wymieszać z sosem.

2 komentarze:

  1. Makaron ze szpinakiem i kurczakiem - jedna z moich ulubionych potraw, tych prostszych, yummy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny przepis, ale jeszcze nigdy nie robiłam z kolankami :)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa