13 stycznia 2015

Pistacjowe ciastko z herbacianymi lodami

Nowy, zimowy deser (pełna wersja) fot. D.Szymborska


Dziś Szef Kuchni Maciej Majewski przedstawił nowe menu – zimowe w Le Victoria Brasserie Moderne. Od jutra można zamawiać nowe dania.

Ciężko u mnie znaleźć opis jakiegoś deseru – nie jem, to nie mam o czym pisać. A tutaj super deser, zupełnie nie słodki, który wyjątkowo przypadł mi do gustu.

Dobrze, że w czasie lunchu „dla prasy” porcje były degustacyjne, bo jakbym zjadła „normalny” deser to zgodnie z moimi kalorycznymi ograniczeniami kolejny posiłek mogłabym zjeść najwcześniej we czwartek po południu!

Pistacjowe ciasto – bardzo lubię suche ciasta, takie, które się kruszą – ot taki gust – takie właśnie było to pistacjowe. 

Do tego lody z zielonej herbaty. Teraz to chyba jest jakaś moda na lody – nie mam nic przeciwko temu – lubię. 

Do tego posypka, kruszonka, ziemia czy jakkolwiek by to nie nazwać – prażone, sproszkowane pistacje. 

Do tego jeszcze chipsy z ciasta pomarańczowego – za tym to nie przepadam bo słodkie okrutnie i jeszcze mus. A wszystko naprawdę ładnie komponujące się na talerzu.


Był też kurczak, łosoś i jagnięcina ale konkretach napiszę oddzielnie – konkretnie.

2 komentarze:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa