5 stycznia 2015

Buraczane kotleciki z ziemniakami i solą morską

Pysznie i dietetycznie - bez tłuszczu, bez mąki, bez mięsa a wciąż smakuje wyśmienicie! fot. D.Szymborska


Jedzenia się nie wyrzuca, jedzenie się kupuje rozsądnie i zjada. A jak coś zostanie? To trzeba kombinować tak by było smacznie. Bo zasada – nie jem tego co mi nie smakuje obowiązuje w stosunku do każdego jedzenia!

Tym sposobem dziś zjadłam kotleciki z buraków, ziemniaków, wszystko posypane solą morską – pycha!

Przygotowanie szybkie, pod warunkiem, że w lodówce są tłuczone ziemniaki i upieczony ziemniak – to 10 minut i danie gotowe!




Składniki:

·      5 łyżek tłuczonych ziemniaków,
·      1 upieczony burak,
·      sól morska.

Przygotowanie:


Burak utrzeć na tarce, ziemniaki wcześniej utłuczone rozdrobnić widelcem i wymieszać z wiórkami buraczanymi. Albo ubrać rękawiczki albo liczyć się z dłuższym myciem rąk, zagniatać kotleciki tak długo aż będziemy czuli w rękach, że „się trzymają”. Uformować placuszki, rozgrzać teflonową patelnię i smażyć z dwóch stron. Uważać przy przewracaniu, żeby kotleciki się nie rozpadły. Podać na talerzu posypane świeżo mieloną solą!

3 komentarze:

  1. uwielbiam wszystko, co z burakiem, a takie kotleciki to już w ogóle pycha! Coraz ciekawiej u Ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) domyślam, że im mniej mięsa tym bardziej Ci się podoba... :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa