2 stycznia 2015

Włoska zapiekanka z ryżu i bakłażanów

Pyszna zapiekanka (wegetariańska) fot. D.Szymborska


Z zupami to mam ten problem, że gotuję je w ilościach stołówkowych – dla minimum 12 osób. A tutaj przepis dla 4 osób z książki MammaMia. Cristina Bottari przecenia nasze możliwości – zapiekankę przygotowaną według jej pomysłu jedliśmy przez trzy dni, nie mogąc już patrzeć na ryż zjedliśmy zapiekane bakłażany na kanapkach….

Podaję za Cristiną ilości z książki, choć następnym razem wszystko podzielę przez 3 albo 4…




Składniki:

·      600g ryżu,
·      40g parmezanu,
·      2 bakłażany,
·      6 pomidorów,
·      3 mozzarelle,
·      4 łyżki oliwy,
·      3 łyżki pesto z bazylii i pietruszki,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:


Zrobić pesto. Odstawić. Ryż ugotować i ostudzić (było zimno to na balkon można było wystawić). I bakłażan pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, wymieszać z ryżem i parmezanem, dodać pesto i bardzo starannie wymieszać. Posolić, doprawić pieprzem. Ryż z bakłażanem przełożyć do naczynia w którym będziemy wszystko zapiekać – u nas to patelnia do paelli. Pomidory obrać ze skórki (tego Cristina nie poleca, ale ja nie cierpię pieczonej skórki z pomidorów w zapiekankach!). Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Bakłażan (drugi) pokroić na bardzo cienkie plastry i zgrillować. Na ryż z pesto i parmezanem ułożyć plastry bakłażana, mozzarelli i pomidorów. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, włożyć zapiekankę, niczym nie przykrywać, po 10 minutach zwiększyć moc grzania do maksymalnej tak by wszystko się ładnie przypiekło.

2 komentarze:

  1. Brzmi bardzo apetycznie, a że ostatnio bardzo posmakował mi bakłażan, na pewno wypróbuję na jeden z najbliższych obiadów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam:) tylko lepiej przygotować mniejszą porcję....

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa