TRYB JASNY/CIEMNY

Kaczka z makaronem

Kaczka z makaronem fot. D.Szymborska
Rzadko przygotowuję w domu dania z kaczką. Sama nie wiem dlaczego, bo to naprawdę dobre mięso, tyle, że wymagające. Do tego kojarzy mi się z wykwintną kolacją, czyli trzeba zrobić zupę, przystawkę, pomyśleć o jakiś sałatach. Na to czasu w tygodniu nie starcza. Jak znalazłam w mojej makaronowej książeczce przepis na kaczkę z makaronem to wiedziałam, że chcę ją przygotować. Do tego w supermarkecie kupiłam całą kaczkę… Tym sposobem polecam przepis na egzotyczną w smaku kaczkę z makaronem. Jak zwykle przepis modyfikowałam ale pierwszą wersję przeczytałam w Małej Wielkiej Księdze Makaronu.

Składniki (przepis dla 4 osób):

·      Kaczka (taka o wadze około 2KG – co wcale nie oznacza dużej ilości mięsa, niestety),
·      400g kapusty pekińskiej (najlepiej kupić większą „główkę” i użyć tylko tych części liści, które nie mają zgrubień),
·      kawałek imbiru (około 4cm),
·      2 ząbki czosnku,
·      suszone chilli,
·      olej,
·      8 łyżek sherry (konieczne),
·      sok z jednej pomarańczy,
·      sok z dwóch cytryn,
·      200ml rosołu,
·      8 łyżek sosu sojowego.

Przygotowanie:

Wykroić mięso z kaczki (bez skóry). Na oleju usmażyć kaczkę pokrojoną w kostkę. Odstawić na bok, odlać tłuszcz i na małej ilości usmażyć czosnek i cebulę, dodać papryczki chilli i imbir. Następnie dodać kaczkę i sherry. Poczekać aż alkohol w całości odparuje. W oddzielnym naczyniu wymieszać rosół, sos sojowy i sok pomarańczowy. Dodać do kaczki, dusić 30 minut. W tym czasie posiekać kapustę pekińską. Wstawić makaron do gotowania. Na pięć minut przed podaniem do sosu dodać kapustę pekińską i sok cytrynowy. Starannie wymieszać i dusić pod przykryciem.


Smacznego biegowego i sportowego! Jedna porcja to około 400kcal, w tym ponad 60g węglowodanów i mniej niż 10 tłuszczu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa