TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z cykorii, jajek i orzechów

Pyszna, niestety mało dietetyczna sałatka fot. D.Szymborska


Podobno im mniej składników tym lepiej. Tak przynajmniej mówią jurorzy w Top Chef. Sałatka z cykorii na blogu już była, ale teraz jej nowa, usprawniona i uzupełniona o jeden składnik wersja. Efekt – sałatka jest dużo smaczniejsza. 

Od dawna też nie ma w naszej kuchni przyprawy Maggi, czy zdrowa jest czy nie to w dyskusję się wdawać nie będę, natomiast zastępujemy ją Sosem Worcestershire który ma w swoim składzie moje ulubione sardele.

Przepis z tych bardzo prostych, jest tylko kilka uwag, które bardzo wpływają na smak. Bo diabeł tkwi w szczegółach! Po pierwsze cykorie powinny być małe, po drugie trzeba je bardzo starannie umyć i podobnie starannie osuszyć. Orzechy trzeba uprażyć, myślę, że docelowo również obrać ale to muszę jeszcze sprawdzić. Jajka ugotować na twardo, jeżeli to możliwe to zrobić to na tyle wcześnie by nie obierać tych chłodzonych wodą tylko takie „wystygnięte”. Reszta przygotowań zajmuje już kilka chwil.




Składniki:

·      2 cykorie,
·      2 jajka,
·      klika łodyżek dymki,
·      łyżka majonezu,
·      garść orzechów włoskich (uprażonych)
·      sok z ½ cytryny,
·      pieprz, sól i sos Worcestershire.

Przygotowanie:


Pokrojone jajka, cykorię i dymkę wymieszać, doprawić i jeszcze raz starannie wymieszać z majonezem, na sam koniec dodać orzechy.

Komentarze

  1. Ciekawy przepis, ale majonezu unikam jak ognia :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no cóż....masz rację ale tutaj nie da się go niczym zastąpić :(

      Usuń
  2. Polecam zastąpić majonez serkiem naturalnym homogenizowanym - to tak na szybko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie da rady, serio to nie ten smak, to już lepiej nic nie dodawać niż zastąpić w tym przepisie majonez serkiem, jogurt też odpada.....

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa