TRYB JASNY/CIEMNY

Cytrynowo miętowy makaron

Cytrynowo miętowy makaron z kurczakiem fot. D.Szymborska
Moje uwielbienie do makaronu na szczęście jest odwzajemnione. Nie, nie rozmawiam z farfallami ale odwdzięczają mi się świetnym smakiem podobnie jak inne jego rodzaje...

Ten wyszedł zjawiskowo wręcz. Do tego wcale nie jest zbyt skomplikowany a taki pyszny. Eksperyment się udał. Jak zerknęłam w tabele kaloryczności to jedna poracja (100g) to około 900kcal, w tym dużo tłuszczu niestety bo tak około 50g, ale też węglowodanów sporo – mniej więcej z moich obliczeń wynika około 80g. To jeden z tych makaronów, które nie są tylko kluskową kolacją ale prawdziwą ucztą. Zatem z dumą prezentuję przepis. 

Można go przygotować też bez kurczaka wtedy wegetarianin też go zje! Smacznego biegowego i triahtlonowego też!

Składniki:

·      400g makaronu,
·      doniczka mięty a dokładnie jej listki,
·      2 szalotki,
·      500ml śmietany 36% w kartoniku,
·      masło do smażenia,
·      3 cytryny (ładne),
·      3 łyżki likieru cytrynowego,
·      sól, pieprz,
·      filet z piersi wybieganego kurczaka zagrodowego (około 400g).

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć na maślę aż będzie ładnie przysmażony i lekko brązowy. Przełożyć do miseczki (bez tłuszczu).

Cytryny umyć starannie szczoteczką. Przelać wrzątkiem – by pozbyć się pestycydów na skórce. Skórkę obetrzeć na tarce lub cieniutko obrać obieraczką. Włożyć do mieseczki. Wycisnąć sok z 2 cytryn. Do blendera wlać: sok z cytryn, śmietanę, dorzucić wszystkie skórki. Zmiksować. Na maśle zeszklić posiekane szalotki, dodać zawartość blendera. Wymieszać i dolać likieru. Poczekać aż się zagotuje. W tym czasie wstawić wodę do gotowania makaronu. Oskubać listki mięty. Dodać miętę i kurczaka, gotować przez kolejne 5 minut. Makaron ugotować według przepisu, wymieszać z sosem i nałożyć na talerze. Przystroić listkami mięty. Smacznego!!!

Komentarze

  1. Dota - ja się tylko chciałam upewnić, bo się czaję na ten makaron od jakiegoś czasu - miętę i kurczaka wrzucam do sosu - nie do wody na makaron?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa