Cytrynowo miętowy makaron
Cytrynowo miętowy makaron z kurczakiem fot. D.Szymborska |
Moje uwielbienie do makaronu na szczęście jest odwzajemnione. Nie, nie
rozmawiam z farfallami ale odwdzięczają mi się świetnym smakiem podobnie jak
inne jego rodzaje...
Ten wyszedł zjawiskowo wręcz. Do tego wcale nie jest zbyt
skomplikowany a taki pyszny. Eksperyment się udał. Jak zerknęłam w tabele
kaloryczności to jedna poracja (100g) to około 900kcal, w tym dużo tłuszczu
niestety bo tak około 50g, ale też węglowodanów sporo – mniej więcej z moich
obliczeń wynika około 80g. To jeden z tych makaronów, które nie są tylko
kluskową kolacją ale prawdziwą ucztą. Zatem z dumą prezentuję przepis.
Można go
przygotować też bez kurczaka wtedy wegetarianin też go zje! Smacznego biegowego
i triahtlonowego też!
Składniki:
·
400g makaronu,
·
doniczka mięty a dokładnie jej listki,
·
2 szalotki,
·
500ml śmietany 36% w kartoniku,
·
masło do smażenia,
·
3 cytryny (ładne),
·
3 łyżki likieru cytrynowego,
·
sól, pieprz,
·
filet z piersi wybieganego
kurczaka zagrodowego (około 400g).
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć na maślę aż
będzie ładnie przysmażony i lekko brązowy. Przełożyć do miseczki (bez
tłuszczu).
Cytryny umyć starannie szczoteczką. Przelać wrzątkiem – by pozbyć się
pestycydów na skórce. Skórkę obetrzeć na tarce lub cieniutko obrać obieraczką.
Włożyć do mieseczki. Wycisnąć sok z 2 cytryn. Do blendera wlać: sok z cytryn,
śmietanę, dorzucić wszystkie skórki. Zmiksować. Na maśle zeszklić posiekane
szalotki, dodać zawartość blendera. Wymieszać i dolać likieru. Poczekać aż się
zagotuje. W tym czasie wstawić wodę do gotowania makaronu. Oskubać listki
mięty. Dodać miętę i kurczaka, gotować przez kolejne 5 minut. Makaron ugotować
według przepisu, wymieszać z sosem i nałożyć na talerze. Przystroić listkami
mięty. Smacznego!!!
Dota - ja się tylko chciałam upewnić, bo się czaję na ten makaron od jakiegoś czasu - miętę i kurczaka wrzucam do sosu - nie do wody na makaron?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam