Mleko ryżowe – parametry i wersja z czekoladą
Czekolada z mlekiem ryżowym fot. D.Szymborska |
Sprawdzam sobie nowe smaki. Naczytałam się, że mleko do najzdrowszych nie należy to eksperymentuje. W lodówce znalazło się mleko ryżowe. To zacznę od tego, że samo smakuje jak mleko kokosowe w którym gotuję ryż.
Parametry ma następujące:
100ml to 56.6kcal
Białko 0.2g
Węglowodany 12g
Tłuszcz 0.8g
Błonnik 0.3g
Sód 0.04g
Wyprodukowane w Austrii z datą przydatności do spożycia do 2014.
Można go używać tak jak normalnego mleka, to zaszalałam i przygotowałam z jego użyciem czekoladę. Wyszła pysznie. Smakowała jak ze zwykłym mlekiem. Sprawdzę jeszcze w wersji koktajlowej jak to wychodzi.
I tutaj pojawia się pytanie, czy to ma sens? Tak jak śmieje się z burgerów wegetariańskich, parówek wegańskich to czy picie mleka ryżowego, które smakuje jak zwykłe mleko ma sens?
Z owsianką jeszcze nie eksperymentowałam, a to z prostego powodu. Rano się śpieszę i nie będę miała czasu by przygotować ją raz jeszcze jak się okaże niejadalna….
Nic to mam jeszcze z pół kartonu to będę sprawdzać co z czym i jak wychodzi.
też ostatnio eksperymentuję z mlekami. ostatnio odkryłam napój sojowy czekoladowy z Biedronki. bardzo smaczny do kawy. :)
OdpowiedzUsuń