8 listopada 2013

Mleko ryżowe – parametry i wersja z czekoladą

Czekolada z mlekiem ryżowym fot. D.Szymborska
Sprawdzam sobie nowe smaki. Naczytałam się, że mleko do najzdrowszych nie należy to eksperymentuje. W lodówce znalazło się mleko ryżowe. To zacznę od tego, że samo smakuje jak mleko kokosowe w którym gotuję ryż. 

Parametry ma następujące: 
100ml to 56.6kcal
Białko 0.2g
Węglowodany 12g
Tłuszcz 0.8g
Błonnik 0.3g
Sód 0.04g

Wyprodukowane w Austrii z datą przydatności do spożycia do 2014.

Można go używać tak jak normalnego mleka, to zaszalałam i przygotowałam z jego użyciem czekoladę. Wyszła pysznie. Smakowała jak ze zwykłym mlekiem. Sprawdzę jeszcze w wersji koktajlowej jak to wychodzi. 

I tutaj pojawia się pytanie, czy to ma sens? Tak jak śmieje się z burgerów wegetariańskich, parówek wegańskich to czy picie mleka ryżowego, które smakuje jak zwykłe mleko ma sens? 

Z owsianką jeszcze nie eksperymentowałam, a to z prostego powodu. Rano się śpieszę i nie będę miała czasu by przygotować ją raz jeszcze jak się okaże niejadalna….

Nic to mam jeszcze z pół kartonu to będę sprawdzać co z czym i jak wychodzi.

1 komentarz:

  1. też ostatnio eksperymentuję z mlekami. ostatnio odkryłam napój sojowy czekoladowy z Biedronki. bardzo smaczny do kawy. :)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa