Tarta serowa na słono – To cóż, że ze Szwecji!
Tarta serowa z wódką fot. D.Szymborska |
Dawno, dawno temu byłam na warsztatach i uczyłam się gotowania dań z
kuchni Szwedzkiej. Jest zimno, przepisy z CookUp na rozgrzewające dania są
bardzo na miejscu. Tarta nie jest zbyt skomplikowana, musimy tylko mieć w domu…wódkę!
Przepis zaproponował szef Michał Godyń. Tutaj rozpiska do przygotowania małej
tarty. W przypadku większej formy wszystkie składnik należy pomnożyć razy 5.
Składniki:
Ciasto
kruche:
·
30g mąki pszennej,
·
25g masła,
·
1 łyżeczka wody,
·
groch do obciążenia ciasta w czasie pieczenia i papier do
pieczenia, żeby wyłożyć foremkę
Nadzienie:
·
20g oleju,
·
1 jajko,
·
15g posiekanej cebuli,
·
60ml śmietany,
·
40ml mleka,
·
80g Vasterbotten cheese lub inny ostry, twardy ser,
·
szczypta soli i pieprzu,
·
szczypta kminku,
·
50dl wódki
Dekoracja:
·
10g kwaśnej śmietany 32%,
·
10g czerwonego kawioru,
·
tymianek, rozmaryn.
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzać do 200 stopni. Przygotować ciasto, rozwałkować i wyłożyć nasmarowaną
masłem foremkę. Nakłóć widelcem, wyłożyć papierem i grochem i piec około 15
minut. Wyciągamy i odstawiamy na bok.
Cebulę
siekamy, ser zcieramy na tarce, rozpuszczamy olej, szklimy cebulę, dodajemy
kminek, zalewamy wódką, dodajemy jajko, śmietanę i mleko, doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy ciągle mieszając. Odstawiamy by farsz trochę podstygł. Chłodzimy go do
temperatury około 50 stopni, dekorujemy śmietaną, kawiorem i ziołami. Można
podawać na zimno lub ciepło!
Tarta
jest świetnym pobiegowym śniadaniem! Można ale nie trzeba podawać ją na ciepło.
Smacznego
pobiegowego wszystkim!
Bardzo fajny przepis, oryginalny. Dziękuję za dodanie tarty do akcji :) A mój mąż biega często, więc chyba zrobię mu kiedyś ;)
OdpowiedzUsuń