TRYB JASNY/CIEMNY

Tarta serowa na słono – To cóż, że ze Szwecji!

Tarta serowa z wódką fot. D.Szymborska
Dawno, dawno temu byłam na warsztatach i uczyłam się gotowania dań z kuchni Szwedzkiej. Jest zimno, przepisy z CookUp na rozgrzewające dania są bardzo na miejscu. Tarta nie jest zbyt skomplikowana, musimy tylko mieć w domu…wódkę! Przepis zaproponował szef Michał Godyń. Tutaj rozpiska do przygotowania małej tarty. W przypadku większej formy wszystkie składnik należy pomnożyć razy 5.

Składniki:

Ciasto kruche:
·      30g mąki pszennej,
·      25g masła,
·      1 łyżeczka wody,
·      groch do obciążenia ciasta w czasie pieczenia i papier do pieczenia, żeby wyłożyć foremkę

Nadzienie:

·      20g oleju,
·      1 jajko,
·      15g posiekanej cebuli,
·      60ml śmietany,
·      40ml mleka,
·      80g Vasterbotten cheese lub inny ostry, twardy ser,
·      szczypta soli i pieprzu,
·      szczypta kminku,
·      50dl wódki

Dekoracja:

·      10g kwaśnej śmietany 32%,
·      10g czerwonego kawioru,
·      tymianek, rozmaryn.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przygotować ciasto, rozwałkować i wyłożyć nasmarowaną masłem foremkę. Nakłóć widelcem, wyłożyć papierem i grochem i piec około 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy na bok.

Cebulę siekamy, ser zcieramy na tarce, rozpuszczamy olej, szklimy cebulę, dodajemy kminek, zalewamy wódką, dodajemy jajko, śmietanę i mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ciągle mieszając. Odstawiamy by farsz trochę podstygł. Chłodzimy go do temperatury około 50 stopni, dekorujemy śmietaną, kawiorem i ziołami. Można podawać na zimno lub ciepło!

Tarta jest świetnym pobiegowym śniadaniem! Można ale nie trzeba podawać ją na ciepło.


Smacznego pobiegowego wszystkim!

Komentarze

  1. Bardzo fajny przepis, oryginalny. Dziękuję za dodanie tarty do akcji :) A mój mąż biega często, więc chyba zrobię mu kiedyś ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa