Koszerny lunch
Koszerny lunch fot. D.Szymborska |
Czy koszerne jedzenie może być smaczne? I tutaj zaczęła się dyskusja.
Ja uważam, że tak. Za przykład w Polsce mogę spokojnie podać restauracje In
Azia – świetna koszerna kolacja (ryby). Inni uważają, że nie. To może żeby było
sprawiedliwie przytoczę argumenty za i przeciw.
Przeciw kuchni koszernej:
·
nie może być smacznie jak gotuje
się pod dyktando, słucha się zakazów,
·
koszerne gotowanie ogranicza – nie
można łączyć smaków według swoich pomysłów,
Za kuchnią koszerną:
· koszernie nie znaczy niesmacznie,
można gotować według jakiś reguł np. diety bezglutenowej i przyrządzać smaczne
dania,
·
kaszrut może być wyzwaniem
kulinarnym,
· dla niektórych to jest bardzo
ważny aspekt życia, średnio dużym nakładem pracy można to uszanować i sprawić
komuś radość.
A ten koszerny lunch na zdjęciu niestety był umiarkowanie smaczny,
wszystko było na zimno i po najmniejszej linii oporu. A szkoda, bo ja będę się
trzymać zdania, że koszernie nie znaczy niesmacznie.
Zapomniałaś wspomnieć o koszernym mięsie, czyli o konkretnym sposobie uboju zwierzaka - to oczywiście przeciw takiej kuchni.
OdpowiedzUsuń