30 listopada 2013

Koszerny lunch

Koszerny lunch fot. D.Szymborska
Czy koszerne jedzenie może być smaczne? I tutaj zaczęła się dyskusja. Ja uważam, że tak. Za przykład w Polsce mogę spokojnie podać restauracje In Azia – świetna koszerna kolacja (ryby). Inni uważają, że nie. To może żeby było sprawiedliwie przytoczę argumenty za i przeciw.

Przeciw kuchni koszernej:

·      nie może być smacznie jak gotuje się pod dyktando, słucha się zakazów,
·      koszerne gotowanie ogranicza – nie można łączyć smaków według swoich pomysłów,

Za kuchnią koszerną:

·  koszernie nie znaczy niesmacznie, można gotować według jakiś reguł np. diety bezglutenowej i przyrządzać smaczne dania,
·      kaszrut może być wyzwaniem kulinarnym,
·  dla niektórych to jest bardzo ważny aspekt życia, średnio dużym nakładem pracy można to uszanować i sprawić komuś radość.


A ten koszerny lunch na zdjęciu niestety był umiarkowanie smaczny, wszystko było na zimno i po najmniejszej linii oporu. A szkoda, bo ja będę się trzymać zdania, że koszernie nie znaczy niesmacznie.

1 komentarz:

  1. Zapomniałaś wspomnieć o koszernym mięsie, czyli o konkretnym sposobie uboju zwierzaka - to oczywiście przeciw takiej kuchni.

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa