Le Beaujolais nouveau est arrivé! – siara jak co roku
BN fot. D.Szymborska |
To
jest siła dobrego marketingu. Przecież jeszcze tak niedawno nikt nie słyszał o
winie, które jest tak młode, że wręcz niepijalne. A tutaj taki sukces. Powiew Francji
za oceanem, wielka impreza w Paryżu. Serwowane młode czerwone wino, które
smakuje jak młode czerwone wino. Na prawdę nic specjalnego. Ba nawet trochę więcej
niż nic specjalnego, to wino jest ciężko pijalne.
Winogrona
Jeżeli
chodzi o teorię, to Beaujolais nouveau robi się z winogron ze szczepu Gamay’a z
regionu Beaujolais (tego to akurat łatwo się domyślić). Do sprzedaży trafia w
trzeci czwartek listopada.
Krytyka
Karen
MacNeil porównuje picie BN do jedzenia surowego ciasta. To świetna analogia.
Niedojrzałe, proste wino, które nie ma szans być lepszym, bo jego proces
produkcji to wyklucza. To wino jednego wieczoru, dużej imprezy.
Jak
pić BN?
Dla
mnie to wino ciężkie do przełknięcia. Jeżeli nie jest się poszukiwaczem
alkoholu i wypijaczem wszystkiego to takie wino jak BN trzeba mocno schłodzić.
Ten prosty zabieg zabije trochę siarczystość tego wina. Po drugie najlepiej
nalewać je do prostych kieliszków, małych szklaneczek, w żadnym wypadku nie
należy go napowietrzać.
Po co pić?
Po co pić?
To po co to pić? Odpowiedź jest prosta dla towarzystwa na miłej imprezie. Innego wytłumaczenia nie mogę znaleźć! Ewentualnie można pić dla szpanu, dla komentowania jakie ono niedobre. Można też kupić butelkę po to by wspierać winiarzy francuskich…
ja piję dla towarzystwa. :) to jest dobry pretekst, żeby spotkać się ze znajomymi. :)
OdpowiedzUsuń:) to dobrej zabawy życzę:)
Usuńhahaha siara ;) ano! Miałam iść na BN zorganizowane przez moich francuskich przyjaciół, ale że zachorowałam to leze w lozku i wcale nie zaluje, bo dla mnie to wino jest absolutnie niepijalne, za to zal, ze omija mnie wyjatkowa impreza ;)
OdpowiedzUsuńsiara w dobrym towarzystwie dużo lepiej smakuje:) to zdrówka:))
Usuń