TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa po kantońsku – łatwy przepis

Roztrzepane jajko i dymka - pyszna zupa fot. D.Szymborska


Lubię zupy, ba ja je uwielbiam. Zamawiam w restauracjach, robię w domu. Nidy mi zup za dużo!

Do tego domowe zupy wspierają dietę, można zjeść dużo, poczuć ciepło w żołądku a kalorii zbyt wiele w nich nie ma. Choć z tym różnie bywa, taki rosół z kaczki dużo bardziej tłusty od tego na innych kościach, ale za to jaki pyszny…

A tutaj wariacja na temat zupy po kantońsku, czyli takiej z roztrzepanym jajkiem. Wyszła wybornie i bardzo rozgrzewająco bo dzisiejszy dzień nie rozpieszcza słońcem…

Składniki (na 3 duże miski):


·      900ml rosołu z kaczki (odcedzonego, ze zdjętym tłuszczem),
·      2 łyżki sosu sojowego (u mnie Kikkoman bez glutenu),
·      jajko od wybieganej kury,
·      dymka,
·      olej sezamowy (odrobinka, nie koniecznie ale poprawia smak).

Przygotowanie:


Rosół doprowadzić do wrzenia, dodać sos sojowy, starannie wymieszać. Jajko wbić do miski i starannie roztrzepać. Można dodać odrobine oleju sezamowego. Jajko wlewać powoli do zupy mieszając ją trzepaczką tak by jajko nie było zbite tylko było w niteczkach. Podawać z siekaną dymką.

Komentarze

  1. Taka zupa z roztrzepanym jajkiem bardzo mi przypomina zupę szczawiową mojej mamy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa