|
Kaczka wg. przepisu Joasi Jakubiuk fot. D.Szymborska |
Dziś oprócz szynowego to dzień targowy. Cieszę się, że przynajmniej na
moment udało mi się wpaść na targi EuroGastro. Najpierw kilka szczegółów
technicznych. Coś co bardzo lubię – profesjonalizm organizatorów. Wejściówka
dla mediów, pakiet materiałów, wszystko szybko, miło i z uśmiechem. Niby nie
dużo ale po prostu przyjemnie. Teraz o samych targach. To branżowe wydarzenie,
dla gastronomii.
|
Targi EuroGastro fot. D.Szymborska |
Większości wystawców przyświeca cel – jak najtaniej coś ugotować, pozmywać,
użyć zamienników i jak najwięcej na kliencie zarobić. Dlatego maszyny, produkty
identyczne z naturalnymi itp. Dla mnie ostatniego ogniwa w gastronomi to trochę
straszne. Uczę się na czym restauratorzy chcą zaoszczędzić jak oszukać moje
kubki smakowe. Na szczęście nie wszystkie restauracje są nastawione na to by
tylko zarabiać, niektórym zależy i na biznesie i smaku serwowanych potraw.
Dla mnie najbardziej interesujące były maszynki do gotowania sous vide.
Takie małe, no nie małe bo sporych rozmiarów marzenie. Pooglądałam,
podowiadywałam się. Były też składniki, o których uczył na Harvardzkim kursie Ferran
Adria.
|
Co puszka to fajniejsza fot. D.Szymborska |
|
"Maszynki" i degustacja fot. D.Szymborska |
Na koniec dotarłam do stoiska Trzy Znaki Smaku. Tam gotowała Joasia
Jakubiuk. Po wymianie powarsztatowych plotek, Joasia zapytała się czy jestem
głodna. Byłam. To się zaczęło. Nie tylko zjadłam pyszny lunch to jeszcze
dowiedziałam się jak go zrobić. Było regionalnie, zdrowo i pysznie. Najpierw
pasta z fasoli z dobrym chlebem, potem kaczka, na razie tylko zdjęcie bo
przepis będzie jak w domu właśnie tak jak Joasia poradziła ją przyrządzę. Na
koniec jagnięcina z pęczakiem. Oj jakie to wszystko dobre było.
|
Joasia w akcji fot. D.Szymborska |
|
Same "regionalizmy" fot. D.Szymborska |
|
Jagnięcina z pęczakiem fot. D.Szymborska |
Takie dwa bieguny – z jednej strony jak mając produkty za 1PLN i super
maszynę sprzedać klientowi posiłek za 25PLN, z drugiej a co by jeszcze dodać do
dobrych gatunkowo produktów i w sprawdzony, prosty sposób je przygotować. Ten
drugi dużo mi bliższy i smaczniejszy.
EuroGastro to targi dla restauratorów, blogerzy i dziennikarze
przychodzą albo czegoś się nauczyć albo ponarzekać. A kaczkę według rad Joasi to zrobię już po
półmaratonie. Na razie wiem już, że ta mała szyna na palcu jest bardzo
denerwująca i dobrze, że zostało mi jeszcze tylko 13 i ½ dnia jej noszenia….
Komentarze
Prześlij komentarz