Wege power czyli grillowane warzywa
Proste i pyszne fot. D.Szymborska |
Po co kombinować? Czasem, ba nawet
często najprostsze rzeczy są najlepsze. Ostatnio w moim brzuchu było za mało
warzyw. Powoli żołądek zapełnia się również tym co normalnie jedzą
roślinożercy. Bynajmniej nie przestaje jeść mięsa ale czasem sięgam po to co
białko ma roślinne…
Uważam, że wszystko może być
pyszne, jak zawsze to kwestia szczegółów. Dlatego warto eksperymentować.
Grillowane warzywa będą dużo
lepsze gdy…utrzemy ja na tarce. A dokładnie po tej stronie gdzie ucieramy
parmezan w wiórki. Owszem to trwa, zabawa jest niezła ale za to jaki efekt.
Cieniutkie plasterki, których nie uzyskalibyśmy nożem, cudownie zwijają się w
czasie grillowania. Doprawione solą, pieprzem i ziołami są po prostu pyszne.
Tylko tyle albo aż tyle.
Co nie zmienia faktu, że takie
warzywa pozostają dla mnie przystawką a nie daniem głównym.
Składniki:
·
Cukinia,
·
Bakłażan,
·
Sól,
·
Pieprz,
·
Suszone
zioła.
Przygotowanie:
Warzywa zetrzeć na tarce, rozgrzać
patelnie grillową i zgrilować, doprawić. Można podawać z sosami albo gorące
jako przystawkę.
W 100 g bakłażana i cukinii jest mniej niż 1 gram białka. Więc te warzywa są raczej słabym jego źródłem. Polecam raczej ziarno słonecznika, orzechy, warzywa strączkowe.
OdpowiedzUsuń