13 marca 2014

Zielony, wiosenny makaron z brokułami i pistacjami (WEGETARIAŃSKI)

Wiosenny makaron fot. D.Szymborska
Idzie wiosna, idzie nowe, zwiększam ilość bezmięsnych dań! Pyszny, lekki makaron, zielony jak trawa za oknem! Przygotowanie trochę skomplikowane, jednak warto spędzić czas na obieraniu pistacji i ich miksowaniu. Przepis znalazłam w moje makaronowej książeczce (Mała Wielka Księga Makaronów) jednak mocno go zmodyfikowałam.

Składniki (dla dwóch osób):
·      250g brokułów (świeże oczywiście),
·      1 szalotka,
·      200ml bulionu warzywnego,
·      100g śmietany w kubeczku,
·      50g pistacji,
·      sok z jednej cytryny,
·      2 łyżki kaparów,
·      pieprz, sól,
·      200g makaronu.

Przygotowanie:

Brokuły umyć, będziemy używać samych różyczek. Zagotować wodę, brokuły gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Szalotkę zeszklić (na oliwie), ¼ ugotowanych brokuł posiekać i podsmażyć z szalotką. Przełożyć szalotkę i brokuły do garnka, dodać bulion warzywny i śmietanę. Połowę pistacji (obranych) zmiksować w blenderze. Dodać do sosu. Następnie do sosu dodać pozostałą część brokułów i łyżkę kaparów. Kapary najpierw trzeba przelać zimną wodą – dzięki temu nie są kwaśne tylko smaczne. Wszystko zmiksować. Ugotować makaron. Wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać pistacjami i kaparami. Zielony makaron na wiosnę! Smacznego sportowego wszystkim!

1 komentarz:

  1. Jako zagorzała przeciwniczka kuchennego pichcenia ostatnio zaczynam swoją przygodę z kuchnią.
    Szukam niebanalnych ale i prostych przepisów, które trafią w moje gusta.
    To jest jakaś rewelacja! Rzadko co, trafia w moje gusta jak ten przepis - i jak dla mnie jest dość prosty.
    Kradnę przepis i dziękuję.
    Pozdrawiam
    http://krzykliwamaruda.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa