Zielony, wiosenny makaron z brokułami i pistacjami (WEGETARIAŃSKI)
Wiosenny makaron fot. D.Szymborska |
Idzie wiosna, idzie nowe, zwiększam ilość bezmięsnych dań! Pyszny,
lekki makaron, zielony jak trawa za oknem! Przygotowanie trochę skomplikowane,
jednak warto spędzić czas na obieraniu pistacji i ich miksowaniu. Przepis znalazłam
w moje makaronowej książeczce (Mała Wielka Księga Makaronów) jednak mocno go
zmodyfikowałam.
Składniki (dla dwóch osób):
·
250g brokułów (świeże oczywiście),
·
1 szalotka,
·
200ml bulionu warzywnego,
·
100g śmietany w kubeczku,
·
50g pistacji,
·
sok z jednej cytryny,
·
2 łyżki kaparów,
·
pieprz, sól,
·
200g makaronu.
Przygotowanie:
Brokuły umyć, będziemy używać samych różyczek. Zagotować wodę, brokuły
gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Odcedzić i zahartować
zimną wodą. Szalotkę zeszklić (na oliwie), ¼ ugotowanych brokuł posiekać i podsmażyć
z szalotką. Przełożyć szalotkę i brokuły do garnka, dodać bulion warzywny i
śmietanę. Połowę pistacji (obranych) zmiksować w blenderze. Dodać do sosu.
Następnie do sosu dodać pozostałą część brokułów i łyżkę kaparów. Kapary
najpierw trzeba przelać zimną wodą – dzięki temu nie są kwaśne tylko smaczne.
Wszystko zmiksować. Ugotować makaron. Wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać
pistacjami i kaparami. Zielony makaron na wiosnę! Smacznego sportowego
wszystkim!
Jako zagorzała przeciwniczka kuchennego pichcenia ostatnio zaczynam swoją przygodę z kuchnią.
OdpowiedzUsuńSzukam niebanalnych ale i prostych przepisów, które trafią w moje gusta.
To jest jakaś rewelacja! Rzadko co, trafia w moje gusta jak ten przepis - i jak dla mnie jest dość prosty.
Kradnę przepis i dziękuję.
Pozdrawiam
http://krzykliwamaruda.blogspot.com