Rosół z kaczki – prosta i aromatyczna zupa za 10 złotych
Zupa z kaczki fot. D.Szymborska |
Coś co się samo robi. Tak, tak takie dania też istnieją. Zupa robi się
sama ale, jak to zawsze bywa coś za coś – potrzeba dużo czasu. Przez dużo czasu
rozumiem kilka godzin!
Zupa niskobudżetowa a wysokosmakowa! Bardzo aromatyczna, pyszna. Można
tak jak ja podać ją w wersji klarownej z makaronem. Świetnie nadaje się też
jako baza do innych zup.
Składniki:
·
Korpus kaczki,
·
Włoszczyzna (kapusta, pory, pietruszka,
marchewka, seler, natka pietruszki),
·
Przyprawy: liść laurowy, ziele
angielskie, pieprz i sól.
Przygotowanie:
Umyć korpus kaczki, porąbać tasakiem na mniejsze części. Włoszczyznę
starannie umyć, przekroić na mniejsze kawałki. Wszystko włożyć do garnka, dodać
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Z soleniem lepiej poczekać bo bardzo
łatwo przesolić zupę. Po piętnastu minutach zebrać szumowiny. Po kolejnych 15
minutach zebrać tłuszcz. Uwaga, jeżeli, tak jak ja gotujemy surowy korpus kaczki
to tłuszczu będzie bardzo dużo. Trzeba go starannie zbierać i wylewać. Po kilku
godzinach zupę przelać przez gazę, po to by uzyskać klarowny płyn. Ja zjadłam
ją z makaronem jajecznym chińskim. Smacznego sportowego!
Komentarze
Prześlij komentarz