Awokado zamiast masła
Żonkil w kadrze i kromeczki z awokado fot. D.Szymborska |
Suchej bagietki to nie będę jadła, a masło staram się ograniczać. Dlatego
chleb, bułkę czy bagietkę smaruję awokado.
I to ma sens, bo awokado po pierwsze, nie ma na liście owoców genetycznie modyfikowanych, są na tak zwanej liście „czystej piętnastki”, po drugie ma zdrowe kwasy tłuszczowe omega 3, witaminę E. Po trzecie, awokado zawiera witaminę B6 i kwas foliowy – czyli dokarmiamy nie tylko organizm ale też mózg i serce. Po czwarte jak chcemy być piękniejsi to awokado też się przyda bo ma luteinę, czy przeciwutleniacz.
W Internecie wśród miłośników awokado pojawiają się wzmianki o
przeciwstarzeniowym działaniu, wspieraniu trawienia, przeciwdziałaniu
nowotworom. Dosłownie wszystko jest w tym zielonym owocu!
Zatem z takiej przekąski to najmniej zdrowy jest chleb albo bagietka bo
awokado, owszem kaloryczne ale zdecydowanie zdrowsze od masła.
W radio słyszałam o dobrej energii, to chyba właśnie tą dobrą energią nasmarowałam sobie kromeczki bagietki.
Mocy musi wystarczyć do obiadu….a dziś na basenie, po tym śmiganiu po
schodach było naprawdę ciężko….
Składniki:
·
Awokado,
·
Sól, pieprz,
·
Bagietka.
Przygotowanie:
Awokado rozgnieść widelcem w misce, dodać pieprz i sól. Nasmarować
bagietkę. Przekąska będzie pyszna pod warunkiem, że awokado jest dojrzałe,
czyli miękkie. Z twardym awokado należy dać sobie spokój i wrócić do niego po
kilku dniach jak dojrzeje!
Luteina jest zdrowa dla oczu.
OdpowiedzUsuńto jeszcze lepiej będziemy wiedzieć gdzie biec! ehhh nic tylko jeść awokado!
Usuńzrbiłam sobie takie smarowidło wieczorem na rano...to był błąd ;) rano wyglądało jak błoto
Usuńsok z limonki by trochę opóźnił ciemnienie awokado...
UsuńDwa awokado, sok z połowy limonki/cytryny, pół łyżeczki soli morskiej, zblendować to wszystko i mamy pyszne zdrowe masło z awokado. Polecam: pyszne i zdrowe.
Usuń