3 czerwca 2013

Frutti di mare z winem, śmietaną i szafranem

Makaron z frutti di mare fot. D.Szymborska

Jeden z tych makaronów, które najlepiej smakuję latem. Prosty, pewny przepis. Nie może się nie udać. Teraz po modyfikacjach jest jeszcze smaczniejszy! Jedyną wadą tego sosu do makaronu jest to, że nic nie zostaje na drugi dzień. Oczywiście można ugotować więcej makaronu jednak jak się wymiesza z sosem to gwarantuję, że w brzuchu znajdzie się miejsce!


Składniki (dla 4 osób, albo mniejszej ilości tylko bardziej głodnych):

·      1 cebula posiekana,
·      3 ząbki czosnku,
·      5 ziarenek ziela angielskiego,
·      3 listki laurowe,
·      szafran,
·      masło,
·      2 opakowania owoców morza (razem nie mniej niż 500g),
·      makaron – najlepiej świeży,
·      śmietana 18% (200ml),
·      0.5l białego wina (wytrawnego),
·      siekana pietruszka (pęczek),
·      parmezan do posypania,
·      sól morska.

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na maśle, dodać czosnek. Gdy będzie miękka i lekko brązowa dodać owoce morza, wino i śmietanę. Dodać pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, szafran doprawić. Dusić aż alkohol odparuje i sos będzie gotowy. Ugotować makaron. Utrzeć parmezan. Odcedzić makaron. Wyłowić ziele angielskie, i listki laurowe. Sos przełożyć do dużego garnka, w którym wcześniej był gotowany makaron, dodać makaron i trochę utartego parmezanu. Wymieszać starannie. Nałożyć na talerze i posypać parmezanem i udekorować kilkoma listkami pietruszki. Smacznego biegowego!!!

1 komentarz:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa