Frutti di mare z winem, śmietaną i szafranem
Makaron z frutti di mare fot. D.Szymborska |
Jeden z tych makaronów, które najlepiej smakuję latem. Prosty, pewny
przepis. Nie może się nie udać. Teraz po modyfikacjach jest jeszcze
smaczniejszy! Jedyną wadą tego sosu do makaronu jest to, że nic nie zostaje na
drugi dzień. Oczywiście można ugotować więcej makaronu jednak jak się wymiesza
z sosem to gwarantuję, że w brzuchu znajdzie się miejsce!
Składniki (dla 4 osób, albo mniejszej ilości tylko bardziej głodnych):
·
1 cebula posiekana,
·
3 ząbki czosnku,
·
5 ziarenek ziela angielskiego,
·
3 listki laurowe,
·
szafran,
·
masło,
·
2 opakowania owoców morza (razem
nie mniej niż 500g),
·
makaron – najlepiej świeży,
·
śmietana 18% (200ml),
·
0.5l białego wina (wytrawnego),
·
siekana pietruszka (pęczek),
·
parmezan do posypania,
·
sól morska.
Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na maśle, dodać czosnek. Gdy będzie miękka i lekko
brązowa dodać owoce morza, wino i śmietanę. Dodać pietruszkę, liść laurowy,
ziele angielskie, szafran doprawić. Dusić aż alkohol odparuje i sos będzie
gotowy. Ugotować makaron. Utrzeć parmezan. Odcedzić makaron. Wyłowić ziele
angielskie, i listki laurowe. Sos przełożyć do dużego garnka, w którym
wcześniej był gotowany makaron, dodać makaron i trochę utartego parmezanu.
Wymieszać starannie. Nałożyć na talerze i posypać parmezanem i udekorować kilkoma
listkami pietruszki. Smacznego biegowego!!!
Zawsze mozna zrobic wiecej i wtedy zostanie :)
OdpowiedzUsuń