Pieczone szparagi z szynką – sprawdzony przepis
Pieczone szparagi fot. D.Szymborska |
Jak już była w domu szynka i szparagi to trzeba było z tym coś zrobić. Tym
bardziej, że w Soul Kitchen hiszpański kucharz dokładnie wytłumaczył mi jak je
zrobić. Jak to bywa z prostymi daniami efekt końcowy zależy od produktów z
których gotujemy. Muszą być najlepszej jakości. Jose miał racje, śliczne,
cienkie szparagi, dobra szynka Serrano i dobra oliwa – nie mogło się nie udać.
Składniki:
·
9 szparagów (cienkich, jeżeli są
grube należy odciąć zdrewniałe końcówki),
·
9 plasterków szynki Serrano,
·
oliwa,
·
sól morska i cukier palmowy.
Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić (sól morska) i dodać odrobinę
cukru (palmowego). Cienkie szparagi gotować przez 7 minut. Piekarnik rozgrzać
do 250 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Szparagi wyjąć z wody,
odczekać aż nie będą zbyt gorące. Zawinąć w plastry szynki, ułożyć w naczyniu i
skropić oliwą. Piec około 15 minut, lub krócej tak by nie spalić szynki.
Podawać na talerzu skropionym oliwą z dobrym pieczywem. To prosta
przystawka, która naprawdę pysznie smakuje i robi bardzo duże wrażenie – taka dobra
restauracja u nas w domu!
Szparagi - propozycja podania fot. D.Szymborska |
Wyglądają naprawdę pysznie! Będę musiała taki spróbować :)
OdpowiedzUsuńsmacznego:)
Usuń