6 czerwca 2013

Lasagne z białymi szparagami


Lasagne z białymi szparagami fot. D.Szymborska



Sezon szparagowy trwa. Na razie zjedliśmy w domu zielone z makaronem (przepis tutaj) a teraz kolej na białe. Żeby nudno nie było teraz kolej na białe. Przepis inspirowany (ale na tyle zmodyfikowany, że o małej inspiracji można tutaj mówić) Małą Wielką Księgą Makaronów. Przygotowanie zajmuje jakieś 30min a pieczenie 35. Dla sprawniejszych w kuchni to będzie godzina i super lasagne na talerzu!

Składniki (dla 4 osób):

·      1kg białych szparagów,
·      350g płatów lasagne (Barilla, precooked)
·      śmietana 30% (w kubeczku),
·      gałka muszkatołowa,
·      100g pecorino,
·      150g parmezanu,
·      sól i pieprz i cukier,
·      masło (75g), 2 łyżki oliwy,
·      2 łyżki mąki,
·      filet z piersi kurczaka zagrodowego  (600g).

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Szparagi pokroić w 2cm kawałki, wyrzucić zdrewniałą część. Ugotować na półtwardo w osolonej i posłodzonej wodzie. W zależności od wielkości szparagów od 15 do 17 minut. Wyłowić szparagi a wodę zostawić. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę, wlać ½ l wody z gotowania szparagów. Doprowadzić wszystko do wrzenia, dorzucić szparagi i odstawić na bok. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i dodać pieprzu. Rozgrzać masło na patelni, dolać oliwy i smażyć (najlepiej partiami) pierś z kurczaka aż będzie lekko zrumieniona. Odłożyć na bok. Śmietanę rozgrzać i dodać do niej dużo gałki muszkatołowej. Utrzeć sery. Ułożyć płaty makaronu, nawilżyć je śmietaną ułożyć szparagi z kurczakiem, posypać serem. Następnie położyć kolejną warstwę makaronu, znów nawilżyć śmietaną, układać tyle warstw na ile starczy sosu. Sam wierz posypać serem. Naczynie żaroodporne przykryć folią. Piec w piekarniku na 220 stopni przez około 25 minut, na ostatnie 10 zdjąć folię by ser się dopiekł. Smacznego biegowego wszystkim!!

Lasagne ze szparagami i kurczakiem fot. D.Szymborska


Przypominam o głosowaniu na Złotą Stronę Miesiąca Wprost:) Oto instrukcja obsługi – koszt SMSa to 1,22 z VAT.


Na numer 7155 sms o treści: WWWM1

6 komentarzy:

  1. To jest coś... Lasagne ze szparagami jeszcze nie jadłam, ale po samym zdjęciu i liście składników stwierdzam, że by mi posmakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodatkowo proste i pyszne danie:) nic tylko iść po szparagi do sklepu!

      Usuń
  2. lasagne lubię, ale do szparagów nie mogę się przekonać, choć co sezon próbuję.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo niełatwo jest znaleźć takie naprawdę dobre - chudziutkie i długie, które nie są w połowie zdrewniałe...

      Usuń
  3. Uwierzysz, ze jeszcze nigdy nie jadlam bialych szparagow? Podoba mi sie ta nietypowa lasagne.

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa