Lasagne z białymi szparagami
Lasagne z białymi szparagami fot. D.Szymborska |
Sezon szparagowy trwa. Na razie zjedliśmy w domu zielone z makaronem
(przepis tutaj) a teraz kolej na białe. Żeby nudno nie było teraz kolej na
białe. Przepis inspirowany (ale na tyle zmodyfikowany, że o małej inspiracji
można tutaj mówić) Małą Wielką Księgą Makaronów. Przygotowanie zajmuje jakieś
30min a pieczenie 35. Dla sprawniejszych w kuchni to będzie godzina i super
lasagne na talerzu!
Składniki (dla 4 osób):
·
1kg białych szparagów,
·
350g płatów lasagne (Barilla, precooked)
·
śmietana 30% (w kubeczku),
·
gałka muszkatołowa,
·
100g pecorino,
·
150g parmezanu,
·
sól i pieprz i cukier,
·
masło (75g), 2 łyżki oliwy,
·
2 łyżki mąki,
·
filet z piersi kurczaka
zagrodowego (600g).
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Szparagi pokroić w 2cm kawałki,
wyrzucić zdrewniałą część. Ugotować na półtwardo w osolonej i posłodzonej
wodzie. W zależności od wielkości szparagów od 15 do 17 minut. Wyłowić szparagi
a wodę zostawić. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę, wlać ½ l wody z
gotowania szparagów. Doprowadzić wszystko do wrzenia, dorzucić szparagi i
odstawić na bok. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i dodać pieprzu.
Rozgrzać masło na patelni, dolać oliwy i smażyć (najlepiej partiami) pierś z
kurczaka aż będzie lekko zrumieniona. Odłożyć na bok. Śmietanę rozgrzać i dodać
do niej dużo gałki muszkatołowej. Utrzeć sery. Ułożyć płaty makaronu, nawilżyć
je śmietaną ułożyć szparagi z kurczakiem, posypać serem. Następnie położyć
kolejną warstwę makaronu, znów nawilżyć śmietaną, układać tyle warstw na ile
starczy sosu. Sam wierz posypać serem. Naczynie żaroodporne przykryć folią.
Piec w piekarniku na 220 stopni przez około 25 minut, na ostatnie 10 zdjąć
folię by ser się dopiekł. Smacznego biegowego wszystkim!!
Lasagne ze szparagami i kurczakiem fot. D.Szymborska |
Przypominam o głosowaniu na Złotą Stronę Miesiąca Wprost:) Oto instrukcja obsługi – koszt SMSa to 1,22 z VAT.
Na numer 7155 sms o treści: WWWM1
To jest coś... Lasagne ze szparagami jeszcze nie jadłam, ale po samym zdjęciu i liście składników stwierdzam, że by mi posmakowało ;)
OdpowiedzUsuńdodatkowo proste i pyszne danie:) nic tylko iść po szparagi do sklepu!
Usuńlasagne lubię, ale do szparagów nie mogę się przekonać, choć co sezon próbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
bo niełatwo jest znaleźć takie naprawdę dobre - chudziutkie i długie, które nie są w połowie zdrewniałe...
UsuńUwierzysz, ze jeszcze nigdy nie jadlam bialych szparagow? Podoba mi sie ta nietypowa lasagne.
OdpowiedzUsuńto chyba trzeba to zmienić:)
Usuń