TRYB JASNY/CIEMNY

Orecchiette z bobem, rukolą i kurczakiem

Makaron z bobem, boczkiem i rukolą fot. D.Szymborska

Jak kupiłam świeży bób to zaczęłam szukać przepisu na makaron. Kiedyś już robiłam taki prosty z bekonem i bobem teraz chciałam jeszcze usprawnić przepis. Doszła do niego rukola i kurczak. Bez kurczaka i w okrojonej wersji podobny przepis jest w Małej Wielkiej Księdze Makaronu. Mój jest nim inspirowany. Wyszedł pysznie. Uwaga przygotowanie tego dania zajmuje chwilę bo łuskanie bobu jest bardzo czasochłonne. Jednak warto! Świetny letni makaron.

Składniki:

·      500g bobu,
·      200g boczku,
·      3 ząbki czosnku,
·      rukola,
·      150g sera koziego,
·      oliwa, pieprz, sól, masło, cukier palmowy,
·      500g filetu z piersi kurczaka zagrodowego,
·      400g makaronu orecchiete (Barlilli).

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól morską i odrobinkę cukru palmowego. Bób gotować przez 6 minut. Odcedzić, zahartować zimną wodą i obrać z łupinek. Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na maślę z oliwą – doprawić solą i pieprzem. Rukolę umyć i posiekać. Boczek usmażyć na oliwie i maśle – aż zrobią się skwarki. Czosnek dodać pod sam koniec żeby się nie spalił ale zrumienił. Na dużą patelnię przełożyć: bób, kurczaka, boczek, czosnek. Wszystko starannie wymieszać. Ugotować makaron. Odcedzić wymieszać z „sosem”. Dodać rukolę, wszystko jeszcze raz delikatnie wymieszać. Następnie nałożyć na talerze. Posypać kruszony serem kozim. Smacznego biegowego!! Jedna porcja to około 700kcal (przy założeniu, że zawiera 100g suchego makaronu).

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa