Bezglutenowe placuszki cukiniowe [WEGETARIAŃSKIE]
Pierwszy i od razu udany placuszek, wyszło jeszcze 5 innych i wcale wszystkich nie zjadłam! 2 zostały zobaczymy czy jadalne będą na zimno fot. D.Szymborska |
Chudnę, dość powoli. Pewno łatwiej by mi było jakbym gotować nie
umiała. Ot nie ma dobrego jedzenia to nie ma. A tak, to sobie zawsze coś
wykombinuję, i nie ma że lodówka pusta. Coś się znajdzie, ewentualnie wystarczy
dokupić jeden składnik i już…. Jak już mam gotować i chudnąć to eksperymentuję.
Efekty – różne. Ten dzisiejszy na szczęście bardzo smaczny, do tego modnie
bezglutenowy. A to dlatego, że lubię mąkę kukurydzianą, ot co! Przygotowanie
szybsze niż zmywanie po gotowaniu! Czyli idealny przepis dla tych co w biegu i
mają zmywarkę. Ja w biegu ale bez zmywarki więc trzeba będzie się śpieszyć…
Składniki (na 6 placuszków):
·
Jedna średniej wielkości cukinia,
·
3 jajka od wybieganych kur,
·
3 łyżki mąki kukurydzianej,
·
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Cukinię starannie umyć i utrzeć na tarce. Do miski wbić jajka,
wymieszać z cukinią i dodać mąki, mocno doprawić bo inaczej placuszki będą
bezsmakowe. Rozgrzać patelnie teflonową. Nałożyć łyżką dwie placuszkowe porcje
i smażyć aż będą brązowe z jednej strony, wtedy delikatnie przełożyć na drugą
stronę – na mojej kuchence to było po koło 2 minuty na stronę przy maksymalnym
grzaniu i potem jeszcze po minucie na pół mocy. Placuszki wyszły wybornie.
Można się nimi najeść, a kaloryczność jak na taki lunch znikoma!
aleeeee pysznie wyglądają muszę zrobić:))
OdpowiedzUsuńtak, tak koniecznie bo to taki prosty przepis:) warto!
Usuń:) naprawdę smacznie :)
OdpowiedzUsuń