TRYB JASNY/CIEMNY

Bezglutenowe placuszki cukiniowe [WEGETARIAŃSKIE]

Pierwszy i od razu udany placuszek, wyszło jeszcze 5 innych i wcale wszystkich nie zjadłam! 2 zostały zobaczymy czy jadalne będą na zimno
fot. D.Szymborska


Chudnę, dość powoli. Pewno łatwiej by mi było jakbym gotować nie umiała. Ot nie ma dobrego jedzenia to nie ma. A tak, to sobie zawsze coś wykombinuję, i nie ma że lodówka pusta. Coś się znajdzie, ewentualnie wystarczy dokupić jeden składnik i już…. Jak już mam gotować i chudnąć to eksperymentuję. Efekty – różne. Ten dzisiejszy na szczęście bardzo smaczny, do tego modnie bezglutenowy. A to dlatego, że lubię mąkę kukurydzianą, ot co! Przygotowanie szybsze niż zmywanie po gotowaniu! Czyli idealny przepis dla tych co w biegu i mają zmywarkę. Ja w biegu ale bez zmywarki więc trzeba będzie się śpieszyć…




Składniki (na 6 placuszków):

·      Jedna średniej wielkości cukinia,
·      3 jajka od wybieganych kur,
·      3 łyżki mąki kukurydzianej,
·      sól, pieprz.

Przygotowanie:


Cukinię starannie umyć i utrzeć na tarce. Do miski wbić jajka, wymieszać z cukinią i dodać mąki, mocno doprawić bo inaczej placuszki będą bezsmakowe. Rozgrzać patelnie teflonową. Nałożyć łyżką dwie placuszkowe porcje i smażyć aż będą brązowe z jednej strony, wtedy delikatnie przełożyć na drugą stronę – na mojej kuchence to było po koło 2 minuty na stronę przy maksymalnym grzaniu i potem jeszcze po minucie na pół mocy. Placuszki wyszły wybornie. Można się nimi najeść, a kaloryczność jak na taki lunch znikoma!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa