Tapas – menu degustacyjne – Puerto de la Cruz
Restauracja El Patio i jej popisowy zestaw tapas - fot. D.Szymborska |
Nie, nie jest tak źle nie zjadłam tego sama! To porcja dla 3 osób,
jako….przystawka przed daniem głównym! 7 tapas. Po kolei: sałatka jarzynowa -
tak w Hiszpanii nazywana sałatką rosyjską, ma dużo majonezu i przeważają w niej
ziemniaki, reszta jest dodatkiem. Do tego sos majonezowo ziołowy. Ziemniaki po
kanaryjsku i do nich dwa sosy – zielony i czerwony. Pisałam o nich już kiedyś –
ot zwyczajne ziemniaki tyle, że gotowane w słonej wodzie z oceanu – taki prosty
zabieg czyni ich smak niepowtarzalnym! Krokiety – ziemniaczane i szpinakowe.
Krewetki duszone w maśle czosnkowym (oj, dużo tego czosnku)!
Ośmiornica krojona cieniutkie paski. Dopytałam się dokładnie jak
przygotowywane – najpierw trzeba ją ugotować (oczywiście obtłuc wcześniej)
potem wystudzić i zawinąć w papier, w taki rulon – bardzo ściśle, gdy już
zupełnie wystygnie włożyć do lodówki i po kilku godzinach pokroić w
cieniuteńkie plastry. Smakuje wybornie!
Szpadelki z kurczakiem z grilla – jak zawsze pysznie. I jeszcze był
zapiekany ser w cieście. To było najbardziej tłuste tapas – bo ciasto zapiekane
było w głębokim tłuszczu. Do wszystkich tapas (i wszechobecnego chleba, a
bardziej bagietki) sosy – zielony – ziołowo czosnkowy i czerwony paprykowo
czosnkowy.
Uwielbiam tapas, za to, że są malutkie, różnorakie i taaakie pyszne! W
domowej kuchni to ciężko przygotować takie menu degustacyjne – zwyczajnie dużo
czasu na to trzeba!
Komentarze
Prześlij komentarz