Rachel Khoo w bardzo małej kuchni i wyborna wołowina po burgundzku
Miesczkowe gotowanie i wersja końcowa - pycha fot. D.Szymborska |
Zastanawiam się czy Rachel przygotowując swoją książkę kucharską o
małej, paryskiej kuchni miała w niej zmywarkę? Myślę, że mój blat do krojenia
jest mniejszy niż ten jej w kuchni. Ja nie zapraszam codziennie gości, swoją
drogą nie jestem pewna czy wśród znajomych mam aż tylu miłośników makaronu i owsianki.
W ramach jesiennych urozmaiceń w kuchni „Mała paryska kuchnia, Klasyczne
francuskie przepisy w świeżej i prostej oprawie” Rachel Khoo i nasza domowa,
kuchenna wariacja na temat wołowiny po burgundzku.
Składniki:
· 1kg wołowiny (łopatka),
· 200g boczku,
· 200g pieczarek,
· 2 marchewki,
· masło,
· smalec,
· 0.5l wina czerwonego
wytrawnego,
· 0.5l bulionu wołowego,
· 3 małe cebule,
· 2 ząbki czosnku,
· bouquet garni (tymianek,
rozmaryn w gazie),
· kilka goździków,
· kilka ziarenek pieprzu,
· kilka listków laurowych,
· mąka,
· sól,
· pomidor (świeży).
Przygotowanie:
Wołowinę pokroić na
kawałki. Wrzucić do worka i nasypać tam 2 łyżki mąki. Wymieszać starannie.
Roztopić smalec, usmażyć wołowinę. Usunąć tłuszcz, zrobić skwarki z boczku (na
maśle), przełożyć wołowinę, pokrojoną marchewkę w plastry, cebulę, wino,
bulion, zioła, dodać pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę. Przykryć brytfankę
i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Zdjąć tłuszcz z wierzchu. Po
półtorej godziny gotowania, sprawdzić jak smakuje mięso. Na 20 minut przed
podaniem kapelusze pieczarek obsmażyć na maśle i dodać do mięsa. Wszystko
starannie wymieszać, podawać ze świeżymi sałatami i bagietką. Całkowity czas
gotowania – czyli tego ile brytfanka spędzi w piekarniku od 2.5 godziny do 4
jak mamy trochę więcej czasu.
Też mnie zawsze zastanawia, jak oglądam jej program, jak ona sobie w tej kuchni radzi :) Ja marzę o ogromnej kuchni, żebym nie musiała trzymać foremek na ciasta w komodzie w salonie ;)
OdpowiedzUsuńWołowina wygląda kusząco :)
o tak duża kuchnia z wielkim oknem....tak, tak taką to bym chciała!
Usuń