TRYB JASNY/CIEMNY

Jaglanka na jesień - WEGE i GLUTEN FREE

Zapiekna, jesienna jaglanka fot. D.Szymborska


Jeszcze w weekend było tak ślicznie. W Ogrodzieńcu cudowny biegowy wschód słońca, w Zawierciu kolorowe liście w parku, soczysto zielona trawa na stadionie. A dziś? Deszcz, szaro, zimno. Ta nie fajna strona jesieni. Nie lubię. Ciemno i mokro, brrr. To trzeba się rozgrzewać. 

Kasze się świetnie do tego nadają. Jaglanka jest wprost idealna. Pewno jest świetna na śniadanie ale w przeciwieństwie owsianki wymaga dużo czasu by ją ugotować. Oczywiście można być zapobiegliwym i ugotować ją dzień wcześniej ale po pierwsze trzeba o tym pamiętać po drugie trzeba mieć wieczorem czas. Zatem kwestia czasu, wpisuje jaglankę w porę lunchową albo śniadaniową w weekendy...

Tutaj wersja zapiekana z gruszką i jabłkami. Jest dużo wanilii, są goździki i cynamon. Jesienne kolory i smaki. Laskę cynamonu warto już dorzucić do gotującej się kaszy, wtedy nasza jaglanka będzie jeszcze bardziej aromatyczna.




Składniki:

·      1 szklanka kaszy jaglanej,
·      2 szklanki wody,
·      ½ gruszki,
·      ½ jabłka,
·      laska cynamonu,
·      wanilia, goździki – wszystko z młynka do przypraw,
·      sól do gotowania jaglanki, niektórzy dodają odrobinę masła albo oliwy.

Przygotowanie:


Owoce obrać ze skórki, jaglankę ugotować na małym ogniu – około 15 minut. Rozgrzać piekarnik. Przełożyć jaglankę do naczynia żaroodpornego, piec aż owoce lekko się pomarszczą. Wyjąć laskę cynamonu i zjeść i poczuć miłe ciepło, które będzie się rozchodzić od żołądka…..

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa