Jaglanka na jesień - WEGE i GLUTEN FREE
Zapiekna, jesienna jaglanka fot. D.Szymborska |
Jeszcze w weekend było tak ślicznie. W Ogrodzieńcu cudowny biegowy
wschód słońca, w Zawierciu kolorowe liście w parku, soczysto zielona trawa na
stadionie. A dziś? Deszcz, szaro, zimno. Ta nie fajna strona jesieni. Nie
lubię. Ciemno i mokro, brrr. To trzeba się rozgrzewać.
Kasze się świetnie do
tego nadają. Jaglanka jest wprost idealna. Pewno jest świetna na śniadanie ale
w przeciwieństwie owsianki wymaga dużo czasu by ją ugotować. Oczywiście można być
zapobiegliwym i ugotować ją dzień wcześniej ale po pierwsze trzeba o tym
pamiętać po drugie trzeba mieć wieczorem czas. Zatem kwestia czasu, wpisuje
jaglankę w porę lunchową albo śniadaniową w weekendy...
Tutaj wersja zapiekana z gruszką i jabłkami. Jest dużo wanilii, są
goździki i cynamon. Jesienne kolory i smaki. Laskę cynamonu warto już dorzucić
do gotującej się kaszy, wtedy nasza jaglanka będzie jeszcze bardziej
aromatyczna.
Składniki:
·
1 szklanka kaszy jaglanej,
·
2 szklanki wody,
·
½ gruszki,
·
½ jabłka,
·
laska cynamonu,
·
wanilia, goździki – wszystko z
młynka do przypraw,
·
sól do gotowania jaglanki,
niektórzy dodają odrobinę masła albo oliwy.
Przygotowanie:
Owoce obrać ze skórki, jaglankę ugotować na małym ogniu – około 15
minut. Rozgrzać piekarnik. Przełożyć jaglankę do naczynia żaroodpornego, piec
aż owoce lekko się pomarszczą. Wyjąć laskę cynamonu i zjeść i poczuć miłe
ciepło, które będzie się rozchodzić od żołądka…..
Wygląda świetnie i smacznie! :)
OdpowiedzUsuńi taka jest :)
Usuńuwielbiam jaglankę w takiej formie!
OdpowiedzUsuń:) ja też, choć rzadko ją jem...bo owsianka szybsza....i chyba jednak smaczniejsza :)
Usuń