TOP CHEF – przepis na zupę rybną
Przepisy z Top Chef zobowiązują - trzeba je ładnie podawać, tutaj zupa rybna fot. D.Szymborska |
Jak już mam książkę kucharską to ją wykorzystuję. Zupa rybna, jedna z
moich ulubionych. Bardzo często zamawiam ją w restauracjach. Uwielbiam wariacje
na jej temat – raz z dodatkiem pomidorów, innym razem biała śmietanowa, bywa i
czarna z atramentem. To co je łączy to cudowny aromat morski, rozgrzewająca
moc. Bywają i takie, bliższe bulionowi rybnemu, i takie, które z racji ilości
kawałków ryby stanowią danie główne!
Patrycja Wąsikowska, która z Top Chefa wprawdzie odpadła, zaproponowała
REWELACYJNY przepis na zupę rybną. Dobra wiadomość, bo wypróbowane to już mam –
zupę można jeść przez dwa dni pod rząd. Owszem kawałki ryby bardziej się
rozpadną ale za to smak, moim zdaniem, nawet lepszy bo taki „przegryziony”.
Z przygotowaniem zupy jest trochę „zabawy” w kuchni ale w 60 minut się
uwiniemy. Przepis po moich usprawnieniach i zwiększeniu ilości ryby bo ja lubię
jak zupa jest gęsta.
Składniki (dla 6 osób):
·
¼ szklanki oliwy (dziwny sposób
podawania miary bo potem tą szklankę trzeba umyć – wolę na łyżki to będzie
jakieś 8 łyżek zupnych),
·
cebula – posiekana,
·
2 łodygi selera naciowego,
·
marchewka,
·
6 ząbków czosnku,
·
4 pomidory,
·
3 łyżki octu jabłkowego,
·
skórka z całej pomarańczy – tarta,
·
pół pęczka kolendry,
·
¼ łyżeczki szafranu (namoczony
wcześniej we wrzątku),
·
¼ łyżeczki kardamonu,
·
pieprz, sól,
·
6 szklanek wody,
·
8 łyżek pasty sezamowej,
·
sok z jednej cytryny,
·
0.6kg dorsza,
·
9 krewetek – surowych czyli
szarych,
·
natka pietruszki.
Przygotowanie:
Pomidory włożyć do wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę bez
twardych części. Marchewkę i seler naciowy obrać obieraczką i pokroić, cebulę
posiekać, czosnek posiekać. Pomarańczę umyć szczoteczką i zetrzeć jej skórkę na
tarce.
W dużym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, seler, czosnek, smażyć
około 10 minut. Dodać pomidory, ocet
jabłkowy, szafran, kardamon, kolendrę, skórkę pomarańczową, gotować przez
kolejne 5 minut. Doprawić pieprzem i solą. Wodę zagotować i dolać wrzątek do
zupy. Wszystko starannie wymieszać, gotować przez 15 minut.
Zdjąć garnek z
ognia dodać tahini (pastę sezamową), sok z cytryny. Wszystko zblendować.
Zagotować i dodać rybę i krewetki, gotować chwilę.
Można podawać z natką
pietruszki. Dla mnie zaletą zup rybnych jest możliwość podgrzewania, zupa
smaczna, lecz uwaga w mojej wersji wyszła dość ostra. Smak ciekawy, niebanalny.
Kolor taki jak zupy azjatyckie.
Przepis z książki Gotuj Jak Top Chef, 100 mistrzowskich przepisów. To
mi już zostało 98 do wypróbowania, ale jak skreślę desery, a raczej skreślę to
wcale tak dużo tego nie zostanie….
A gdzie idzie marchewka? Dodałem do selera . Strasznie dużo tej pasty sezamowej nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale po jej dodaniu strasznie zaczęło szumować . Smak ... Orginalny
OdpowiedzUsuń