28 października 2014

Żaby w pudełku czyli lunchbox na Halloween

Moim zdaniem nogi żab przypominają te lakowe, taki, które miała Barbie....fot. D.Szymborska


Za dzień dwa w sieci pojawią się zdjęcia ciasteczkowych szponów czarownic, muffinek  z oczami czy innych straszących wypieków. Piekarnika używam do robienia granoli, zapiekanek i pieczenia mięs i ryb, na ciasta się nie porywam. Nie wychodzą nawet jak bardzo się staram.

Jedzenie może być straszne i pyszne! To akurat tak wyszło, a że Halloween niedaleko to przepis z tych na czasie.

Przepis z książki Gotuj jak Top Chef. Inessa Kim zaproponowała żabie udka z sosem pomarańczowo – imbirowym. Przepis prosty, ale na pewno będziemy usprawniać bo moim zdaniem panierka może być smaczniejsza a sos mniej intensywnie imbirowy. Co nie zmienia faktu, że 24 żabie udka a właściwie 48 nóg zjedzonych! Część trafiła do lunchboxa.




Składniki i duuużo żabich nóg fot. D.Szymborska


Składniki:

·      24 żaby,
·      mąka do panierki,
·      oliwa i masło do smażenia,
·      sól,
·      skórka z pomarańczy i sok,
·      sok z ½ cytryny,
·      2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
·      2/3 łyżeczki imbiru tartego (z torebki),
·      łyżka sosu sojowego,
·      łyżka oleju sezamowego,
·      łyżeczka cukru pudru,
·      czosnek (ząbek wyciśnięty),

Przygotowanie:

Używaliśmy mrożonych żabich udek, więc najpierw rozmroziliśmy je w zimnej wodzie. Sos przygotowuje się następująco: skórkę z pomarańczy wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy, czosnek podsmażyć na maśle. W rondelku wymieszać: czosnek z sokiem z imbirem (świeżym i mielonym), zredukować i gotować dalej. Przetrzeć przez sitko, dodać sos sojowy, olej sezamowy i cukier. Zostawić na małym ogniu.


Żabie udka posolić, obtoczyć w mące i smażyć po 3 do 4 minut z każdej strony. Ponieważ smażyliśmy 24 udka to usmażone już żaby układaliśmy na blasze w piekarniku tak, żeby móc je podać wszystkie ciepłe i bez zbędnego tłuszczu.

Gotuj jak Top Chef, 100 mistrzowski przepisów, Wydawnictwo Otwarte, Kraków 2014

2 komentarze:

  1. a gdzie ja kupię żabie udka ???? :P
    maaaaatko ... nigdy nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupiłam mrożone w supermarkecie, w opakowaniu były 24 sztuki:) każda zapakowana w oddzielny woreczek:)
      jadłam w restauracjach ale w domu nigdy. Mięso delikatne, pyszne i dużo zabawy z wygryzaniem :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa