Żaby w pudełku czyli lunchbox na Halloween
Moim zdaniem nogi żab przypominają te lakowe, taki, które miała Barbie....fot. D.Szymborska |
Za dzień dwa w sieci pojawią się zdjęcia ciasteczkowych szponów
czarownic, muffinek z oczami czy innych
straszących wypieków. Piekarnika używam do robienia granoli, zapiekanek i
pieczenia mięs i ryb, na ciasta się nie porywam. Nie wychodzą nawet jak bardzo
się staram.
Jedzenie może być straszne i pyszne! To akurat tak wyszło, a że Halloween
niedaleko to przepis z tych na czasie.
Przepis z książki Gotuj jak Top Chef. Inessa Kim zaproponowała żabie
udka z sosem pomarańczowo – imbirowym. Przepis prosty, ale na pewno będziemy
usprawniać bo moim zdaniem panierka może być smaczniejsza a sos mniej
intensywnie imbirowy. Co nie zmienia faktu, że 24 żabie udka a właściwie 48 nóg
zjedzonych! Część trafiła do lunchboxa.
Składniki i duuużo żabich nóg fot. D.Szymborska |
Składniki:
·
24 żaby,
·
mąka do panierki,
·
oliwa i masło do smażenia,
·
sól,
·
skórka z pomarańczy i sok,
·
sok z ½ cytryny,
·
2 łyżeczki startego świeżego
imbiru,
·
2/3 łyżeczki imbiru tartego (z
torebki),
·
łyżka sosu sojowego,
·
łyżka oleju sezamowego,
·
łyżeczka cukru pudru,
·
czosnek (ząbek wyciśnięty),
Przygotowanie:
Używaliśmy mrożonych żabich udek, więc najpierw rozmroziliśmy je w
zimnej wodzie. Sos przygotowuje się następująco: skórkę z pomarańczy wymieszać
z sokiem z cytryny i pomarańczy, czosnek podsmażyć na maśle. W rondelku
wymieszać: czosnek z sokiem z imbirem (świeżym i mielonym), zredukować i
gotować dalej. Przetrzeć przez sitko, dodać sos sojowy, olej sezamowy i cukier.
Zostawić na małym ogniu.
Żabie udka posolić, obtoczyć w mące i smażyć po 3 do 4 minut z każdej
strony. Ponieważ smażyliśmy 24 udka to usmażone już żaby układaliśmy na blasze
w piekarniku tak, żeby móc je podać wszystkie ciepłe i bez zbędnego tłuszczu.
Gotuj jak Top Chef, 100 mistrzowski przepisów, Wydawnictwo Otwarte, Kraków 2014
a gdzie ja kupię żabie udka ???? :P
OdpowiedzUsuńmaaaaatko ... nigdy nie jadłam :P
ja kupiłam mrożone w supermarkecie, w opakowaniu były 24 sztuki:) każda zapakowana w oddzielny woreczek:)
Usuńjadłam w restauracjach ale w domu nigdy. Mięso delikatne, pyszne i dużo zabawy z wygryzaniem :)