7 października 2014

Szybka hinduska kolacja – Tikka Masala

Rozgrzewająco, hindusko, jesiennie fot. D.Szymborska


Jamie Olivier ma pomysły i proste przepisy, które zawsze się udają. Za to go lubię. Tikka Masala można przygotować na szybko albo od podstaw. W tygodniu zwycięża opcja na bardzo szybko. Czyli Tikka Masala ze słoika. Cóż nikt nie jest doskonały, a zdecydowanie wolę być niedoskonałą i najedzoną osobą niż głodną z perspektywą doskonałości.

Pstryknęłam zdjęcie zaczęłam jeść i przypomniałam sobie, że na patelni są usmażone płatki migdałów. Bardzo pasują do tego sosu.

Danie proste i bardzo smaczne, dla mnie to kolejny przepis z tych jesiennych bo konsystencja sosowo-zupowa wraz z ryżem idealnie nadaje się na chłodniejszy jesienny wieczór.

Jamie używa piersi z kurczaka, moim zdaniem warto je zastąpić mięsem z nóg kurczaka – będzie dużo smaczniej i możemy mieć pewność, że mięso nie będzie przesuszone!




Składniki (dla 4 osób):


·      500g mięsa z kurczaka,
·      2 średnie cebule (białe),
·      kawałek imbiru wielkości kciuka,
·      kolendra tajska z korzeniami,
·      łyżka masła,
·      olej do smażenia,
·      pół słoika Tikka Masala,
·      jedno chili (bez pestek),
·      puszka pomidorów,
·      puszka mleka kokosowego,
·      kubeczek jogurtu naturalnego lub greckiego (tłustszy ale smaczniejszy),
·      jedna cytryna,
·      garść wiórków migdałowych (uprażonych na patelni teflonowej),
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy na kwadraty o średnicy około 1,5cm. Cebulę siekamy. Obieramy ze skórki imbir i siekamy na drobne kawałeczki. Kolendrę rozdzielamy – listki od korzonków. Listki (umyte) odkładamy na bok korzonki (też umyte) siekamy drobno. Na średnim ogniu ustawiamy patelnię, nakładamy trochę masła i smażymy: cebulę, imbir i korzonki kolendry prze około 10 minut. Następnie dodajemy sos Tikka Masala i kurczaka. Mieszamy starannie, nie przerywając smażenia dodajemy pomidory z puszki i mleko kokosowe. Następnie dolewamy wody – najlepiej użyć do tego puszki po mleku kokosowym lub pomidorach – bo właśnie takiej ilości wody potrzebujemy. Dalej gotujemy. Jak już widzimy bąbelki w sosie to zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 20 minut. Mieszamy. Doprawiamy – solą i pieprzem. Na teflonowej patelni prażymy płatki migdałowe. Podajemy w głębokich talerzach lub miseczkach. Dodajemy jogurtu, posypujemy prażonymi migdałami i zieloną kolendrą. Podajemy z ćwiartką cytryny do skropienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa