Szybka hinduska kolacja – Tikka Masala
Rozgrzewająco, hindusko, jesiennie fot. D.Szymborska |
Jamie Olivier ma pomysły i proste przepisy, które zawsze się udają. Za
to go lubię. Tikka Masala można przygotować na szybko albo od podstaw. W
tygodniu zwycięża opcja na bardzo szybko. Czyli Tikka Masala ze słoika. Cóż
nikt nie jest doskonały, a zdecydowanie wolę być niedoskonałą i najedzoną osobą
niż głodną z perspektywą doskonałości.
Pstryknęłam zdjęcie zaczęłam jeść i przypomniałam sobie, że na patelni
są usmażone płatki migdałów. Bardzo pasują do tego sosu.
Danie proste i bardzo smaczne, dla mnie to kolejny przepis z tych
jesiennych bo konsystencja sosowo-zupowa wraz z ryżem idealnie nadaje się na
chłodniejszy jesienny wieczór.
Jamie używa piersi z kurczaka, moim zdaniem warto je zastąpić mięsem z nóg kurczaka – będzie dużo smaczniej i możemy mieć pewność, że mięso nie będzie przesuszone!
Jamie używa piersi z kurczaka, moim zdaniem warto je zastąpić mięsem z nóg kurczaka – będzie dużo smaczniej i możemy mieć pewność, że mięso nie będzie przesuszone!
Składniki
(dla 4 osób):
·
500g
mięsa z kurczaka,
·
2
średnie cebule (białe),
·
kawałek
imbiru wielkości kciuka,
·
kolendra
tajska z korzeniami,
·
łyżka
masła,
·
olej
do smażenia,
·
pół
słoika Tikka Masala,
·
jedno
chili (bez pestek),
·
puszka
pomidorów,
·
puszka
mleka kokosowego,
·
kubeczek
jogurtu naturalnego lub greckiego (tłustszy ale smaczniejszy),
·
jedna
cytryna,
·
garść
wiórków migdałowych (uprażonych na patelni teflonowej),
·
sól
i pieprz.
Przygotowanie:
Pierś z
kurczaka kroimy na kwadraty o średnicy około 1,5cm. Cebulę siekamy. Obieramy ze
skórki imbir i siekamy na drobne kawałeczki. Kolendrę rozdzielamy – listki od
korzonków. Listki (umyte) odkładamy na bok korzonki (też umyte) siekamy drobno. Na średnim
ogniu ustawiamy patelnię, nakładamy trochę masła i smażymy: cebulę, imbir i
korzonki kolendry prze około 10 minut. Następnie dodajemy sos Tikka Masala
i kurczaka. Mieszamy starannie, nie przerywając smażenia dodajemy pomidory z
puszki i mleko kokosowe. Następnie dolewamy wody – najlepiej użyć do tego
puszki po mleku kokosowym lub pomidorach – bo właśnie takiej ilości wody
potrzebujemy. Dalej gotujemy. Jak już widzimy bąbelki w sosie to zmniejszamy
ogień i gotujemy przez kolejne 20 minut. Mieszamy. Doprawiamy – solą i
pieprzem. Na teflonowej patelni prażymy płatki migdałowe. Podajemy w głębokich
talerzach lub miseczkach. Dodajemy jogurtu, posypujemy prażonymi migdałami i
zieloną kolendrą. Podajemy z ćwiartką cytryny do skropienia.
Komentarze
Prześlij komentarz